PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović: Manjinska vlada najrealnije rješenje za Crnu Goru

Đukanović je istakao kako je smatrao da je to najpošteniji odnos prema biračima koji su prije godinu i po dana izlazili na birališta i dali povjerenje aktuelnoj vlasti

Đukanović: Predložio da se ide na vanredne parlamentarne izbore. Agencije

E. Ć.

2.3.2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je u intervjuu za albansku "MCN TV" da je njegov prijedlog bio da se ide na vanredne parlamentarne izbore. 

Đukanović je istakao kako je smatrao da je to najpošteniji odnos prema biračima koji su prije godinu i po dana izlazili na birališta i dali povjerenje aktuelnoj vlasti.

- Rekao bih da u ovom trenutku ne postoji raspoloženje među parlamentarnim partijama za taj scenarij. Dakle izgleda mi da je ipak najrealnije da ćemo u Crnoj Gori tokom narednih godinu dana imati manjinsku vladu, a vjerujem da će jedan od najvažnijih njenih zadataka biti priprema za parlamentarne izbore koji će nakon toga uslijediti - rekao je Đukanović.



Neće dozvoliti nestabilnost u Crnoj Gori

On je poručio da nikome neće dozvoliti da izazove nestabilnost u Crnoj Gori.

- Vratit će se kao bumerang onima koji pokušavaju da indukuju nestabilnost u Crnoj Gori - poručio je Đukanović.

Dodao je da se Crna Gora i region i dalje bore protiv nacionalizma. Također, napravio je paralelu sa protestima zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti od prije dvije godine.

- Ne možete dva puta biti u istoj vodi - rekao je Đukanović.

- Moramo odlučno nastaviti putem evropskog razvoja našeg regiona, a to znači putem dinamičnog ekonomskog i demokratskog razvoja svakog od naših društava da bismo stvorili uslove za život u kulturnom krugu savremene Evrope - ističe predsjednik Crne Gore.

Raspad Jugoslavije katastrofa po sve narode

Đukanović kaže da je zapadni Balkan toliko zaostao da na njemu multietnička demokratija nije moguća. Onda se, tvrdi, ponude "spasitelji" koji žele da mijenjaju granice na Balkanu, kako bi napravili tri uvećane države koje će biti nacionalno, vjerski i kulturno homogene. Ističe da je ovo apsolutno pogrešno rješenje za uspostavljanje bezbjednosne stabilnosti regiona.

Kada je u pitanju raspad Jugoslavije, smatra da je to najveća kastrofa po sve narode.

- Nacionalisti su opet podigli svoju glavu i pokušavaju da revitalizuju ideje. Kriza na Balkanu je idealno tlo za restauraciju retrogadnih ideja - kazao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je rekao Rusija igra na kartu nacionalizma, te da Moskva preko zapadne Evrope pokušava srušiti evropski sistem vrijednosti i jedinstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.