CRNOGORSKI PREDSJEDNIK

Đukanović: Imenovanje Abazovića za premijera je dokaz emancipacije Crne Gore

On je istakao i to da kako je Abazović danas mandatar, u budućnosti bi to mogao biti Bošnjak, Hrvat ili Srbin

Đukanović: Nema sumnje da je DPS spremna podržati manjinsku vladu. Agencije

E. Ć. / Vijesti.me

14.3.2022

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović poručio je kako je povjeravanje mandata Dritanu Abazoviću da formira vladu Crne Gore dokaz emancipacije Crne Gore.

Đukanović je istakao da ne bi predložio Abazovića za mandat da ga ne vidi kao premijera države.

- Nema dileme da je Demokratska partija socijalista rekla da je spremna da podrži manjinsku vladu, da joj se ne sviđa ovaj model, da preferira političku vlast, ali smo svjesni da je u ovom trenutku teško doći do konsenzusa oko ovog rješenja i da smo stoga spremni da podržimo manjinsku vladu samo uz jedan uslov - rekao je Đukanović u intervjuu za prištinsku KTV. kazao je on u ekskluzivnom intervju za prištinsku televiziju KTV.



Mjesta nisu rezervisana samo za Crnogorce

Predsjednik Crne Gore je istakao da svi politički ciljevi vlasti moraju biti u skladu sa suštinskom proevropskom i proatlanskom politikom države. Đukanović je naveo kako je kandidatura Abazovića za premijera Crne Gore dokaz da se država emancipuje kao društvo.

Đukanović je istakao i to da kako je Abazović danas mandatar, u budućnosti bi to mogao biti Bošnjak, Hrvat ili Srbin.

- Tako da ova mjesta nisu rezervisana za Crnogorce. Crna Gora je država građana, unutar nje postoji mnogo partija, kako građanskih, tako i nacionalnih. Pokazalo se u jednom trenutku da je nemoguće formirati vlast bez učešća Građanskog pokreta URA, na čelu sa Dritanom Abazovićem, a smatram da je to kvalitet Crne Gore koji niko nije dovodio u pitanje - rekao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je najavio da će u skorije vrijeme posjetiti Kosovo, te da je ta posjeta doprinos međudržavnom razumijevanju i jačanju tradicije dobrih crnogorsko-albanskih odnosa.

- Gdje god da smo se sreli i sastali (sa liderima Kosova) na mnogim mjestima, rekao bih da je to bio izuzetno primjeran odnos. Uvjeren sam da ćemo kao lideri obje zemlje doprinijeti što boljem povjerenju između naših zemalja i da ćemo nastaviti ovu praksu i tradiciju - rekao je Đukanović.

Ključni problem regiona nestabilnost Kosova

 Dodao je da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova jer smatra da je to jedini pravi pogled na budućnost.

- Dakle, za mene je potpuno legitiman interes Kosova da bude dio evropskih i evroatlantskih integracija. Duboko sam ubjeđen da je ključni problem ovog regiona njegova nestabilnost i mnogo puta sam rekao da imamo mnogo dokaza, kako u prošlosti tako i u novijoj istoriji, koji pokazuju da nemamo dovoljno pouzdane mehanizme naše regionalne stabilnosti.

U slučaju odnosa Kosova i Srbije, veoma je važno da obje strane pokažu odgovornost prema započetom dijalogu i pokušaju da ovaj dijalog razvijaju do konačnog rješenja. Stav Crne Gore je jasan. Crna Gora je prihvatila nezavisnost Kosova jer je i tada i sada bila uvjerena da je to jedini pravi pogled na budućnost - poručio je Đukanović za kosovsku KTV, a prenose "Vijesti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.