REGION

Kome će Agrokor? Nude se kupci od Mađarske do Kine

Avaz.ba

8.8.2017

U Agrokoru se nastavlja prodaja imovine. Pozivaju se potencijalni kupci da dođu razgledati jahtu porodice Todorić. Istovremeno se investitori od Mađarske do Kine putem medija nude da kupe Agrokorove firme i(li) nekretnine, piše Dnevnik.hr.

Iz vanredne uprave potvrđuju da stalno razgovaraju s potencijalnim kupcima iz cijelog svijeta. Iz Agrokora ne komentiraju pojedinačne slučajeva, ali kažu da interesa itekako ima.

Konzum bi kupio kineski milijarder koji će uložiti milione u Krapinske toplice i kojemu je druga želja Belje. Poljoprivrednu firmu bi navodno kupio i mađarski milijarder, inače najveći dioničar OTP grupe i član odbora direktora MOL-a.

Do prodaje vitalnih firmi poput Belja, Pikova, Leda ili Jamnice dalek je put. Još nisu objavljeni ni revidirani finansijski izvještaji Agrokorovih kompanija. Sumnja u finansijske rezultate već je uplašila investitore i srušila cijenu dionica.

- Od sredine marta od kada je objavljeno da kompanije članice grupe Agrokor neće biti u mogućnosti objaviti finansijske izvještaje do kraja aprila, kada je obustavljeno trgovanje tim dionicama, njihove vrijednosti pale su dvoznamenkastim postotcima. Primjerice firme Ledo, Belje ili Jamnica izgubile su čak više od 60 posto svoje vrijednosti - potvrdila je Sanda Kuhtić Nalis, voditeljica Odjela korporativnih komunikacija Zagrebačke burze.

Do kraja avgusta saznat će se tačan iznos duga i prema njemu formirati stalno vjerovničko vijeće bez kojeg se tvrtke neće moći prodavati. Tamo će biti i dobavljači. Predstavnik poljoprivrednika rado bi da Belje, osobito zemljište, ostane u domaćim rukama. 

Kupci, ističe struka, neće kupovati samo sadašnje stanje kompanija, već i buduće poslovanje, te zaradu.

- Vrijednost budućeg poslovanja ovisi i o kupcu. Nije svejedno je li kupac investicijski fond koji tu ulaže samo da bi oplodio svoj kapital ili neki konkurent koji bi ugasio proizvodnju da bi bolje prodavao svoje proizvode, odnosno govorimo li o nekom dobavljaču koji želi bolje plasirati svoje proizvode - istaknuo je Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

Vanredna uprava zasad je fokusirana na pokretnine. Kupce su pozvali u razgledanje jahte porodice Todorić za koju traže milion i 400.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.