REGION

Na avionu "Croatia Airlinesa" napuklo pilotsko staklo, vratili se u Zagreb

Agencije

Avaz.ba

12.5.2018

Jutros je s aerodroma u Zagrebu poletio avion "Croatia Airlinesa", čiji su putnici trebali nešto kasnije sletjeti u Beč. No, putnici su završili opet u Zagrebu, jer je ubrzo nakon polijetanja, otprilike dok je avion ušao u slovenski zračni prostor, napuklo staklo na pilotskoj kabini.

Kako su kazali iz "Croatia Airlinesa", nije bilo nikakve drame niti panike u avionu. 

- Bila je to strogo kontrolirana situacija te se avion vratio nazad na aerodrom - rekli su nam iz CA.  

- Tokom početne faze jutrošnjeg leta "Croatia Airlinesa" iz Zagreba u Beč (broj leta OU443) došlo je do napuknuća vjetrobranskog stakla na pilotskoj kabini aviona Dash 8-Q400. U skladu s tačno propisanim kompanijskim sigurnosnim procedurama za ovakve događaje, koji se predviđaju i testiraju još prigodom projektiranja aviona i za koje su pilotske posade "Croatia Airlinesa" školovane i uvježbane, avion je preusmjeren u ZL Zagreb te je sigurno sletio sa 66 putnika.

Ovakve situacije uključuju preventivno obavještavanje odredišnog aerodroma, što je, također, uobičajeno i tačno propisano u civilnom zrakoplovstvu.

Naglašavamo da sigurnost putnika i članova posade na letu OU443 ni u jednom trenutku nije bila ugrožena te da su piloti striktno primijenili predviđenu sigurnosnu proceduru. Također, treba naglasiti kako je vjetrobransko staklo pilotske kabine sastavljeno od više slojeva i ima dodatna ojačanja, odnosno da je projektirano tako da ovakve i slične situacije ne ugroze sigurnost letenja.

Dakle, na letu OU443 nije bilo nikakve drame, panike ili uzbune, nego je riječ o strogo kontroliranom događaju u kojem je sigurnost letenja zadržana na najvišoj mogućoj razini. Avion Dash 8-Q400 privremeno je povučen iz prometa, a zamjena vjetrobranskog stakla obavit će se u tehničkom središtu firme, koja se nalazi upravo na aerodromu u Zagreb.

O putnicima s leta OU443, kao i povratnog leta OU444 Beč – Zagreb, vodila se sva pripadajuća briga. Tako je većem dijelu putnika s navedenih letova već osiguran prijevoz na letovima partnerskih kompanija "Croatia Airlinesa" te su oni već stigli do svojih krajnjih odredišta.

"Croatia Airlines" izvinjava se svim putnicima zbog neplaniranog poremećaja u planiranom putovanju - kazano u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.