HRVATSKA

Josip Perković dobio 30 godina zatvora

Sud je zaključio da u Perkovićevom slučaju treba primijeniti zakon koji je trenutno na snazi, a na tu odluku odbrana ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Vrhovni sud

Perković: Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac

Avaz.ba

14.12.2018

Njemačku kaznu doživotnog zatvora bivšem jugoslavenskom i hrvatskom obavještajcu Josipu Perkoviću za ubistvo emigranta Stjepana Đurekovića vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prevelo je u 30-godišnju kaznu, koju će odslužiti u hrvatskom zatvoru, objavio je Sud u petak.

Sud je zaključio da u Perkovićevom slučaju treba primijeniti zakon koji je trenutno na snazi, a na tu odluku odbrana ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

Perkovićeva odbrana ranije je tvrdila da u njegovom slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubistva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Perković je za učestvovanje u Đurekovićevom ubistvu osuđen zajedno sa Zdravkom Mustačem, kojem će njemačku kaznu s hrvatskim propisima uskladiti Županijski sud u Velikoj Gorici.

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu Perkovića i Mustača osudio je u avgustu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubistvo Stjepana Đurekovića, kojeg su u julu 1983. ubili zasad nepoznati počinioci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.