BRISEL

Direktor SOA-e: Optužbe iz BiH o angažiranju islamista su školski primjer lažnih vijesti

Daniel Markić. Agencije

Avaz.ba / Večernji.hr

19.10.2019

Direktor hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić rekao je da se školski primjer širenja lažnih vijesti dogodio u martu ove godine kada je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić objavio da SOA pokušava angažirati radikalne islamiste u BiH kako bi RH imala argumente o terorističkoj opasnosti. 

On je to rekao u Briselu gdje je na poziv Evropske komisije učestvovao u raspravi o lažnim vijestima i dezinformacijama na Sigurnosnom simpoziju Evropske komisije.

Zanimljivo je da je, govoreći o dezinformacijskim operacijama, kao konkretan primjer naveo slučaj kada su lažne vijesti o tome da je SOA poticala terorizam proširili mediji i pojedini dužnosnici Hrvatskoj susjedne zemlje, prenosi Večernji.hr.

Kako se navodi, portal Žurnal.info, koji ima dobre veze s vrhom obavještajno-sigurnosnih struktura BiH, objavio je niz priča i svjedočenja osoba iz vehabijsko-selefijskih krugova koje su hrvatske sigurnosno-obavještajne strukture pokušavale vrbovati te uz njihovu pomoć u BiH prebacivati oružje i eksploziv koji bi bili pohranjeni u islamske vjerske objekte.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.