REAKCIJE

Puhovski za "Avaz": Odluka Incka je dobar potez i dvostruka sramota

Bit će puno gore prije nego što bude puno bolje, navodi Puhovski

Žarko Puhovski. Arhiv

Razgovarao: Danijal Hadžović

23.7.2021

Profesor i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski u razgovoru za "Avaz" prokomentirao je odluku visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) o zabrani negiranja genocida u BiH. Puhovski ističe da je ovo istovremeno i dobar potez, ali i dvostruka sramota.

- Dobar potez je zato što je to trebao učiniti da bi se spriječilo opasno zagađivanje javnog prostora, a dvostruka sramota je zato što to dolazi: a) prekasno, i; b) dolazi izvana. Dakle, kako je i običaj, nije Bosna i Hercegovina bila u stanju samostalno donijeti suvislu odluku sebi samoj, smatra Puhovski.



Pritisak SAD

Puhovski navodi kako se u BiH krupne odluke ne mogu napraviti bez pritiska SAD.

- Mislim da u ovom trenutku administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) ne djeluje direktno, možda djeluje kapilarno. Znalo se da ako Trump izgubi izbore, da će biti jači pritisak u BiH u pravcu dejtonskog rekonstrukturiranja. Ali također se godinama zna da se u Bosni i Hercegovini ne može ništa napraviti bez pritiska SAD, jer sama BiH je politički impotentna, a nije se naročita iskazala ni Evropska unija. Turska i Rusija su nešto pokušavale, ali nemaju veliki utjecaj. 


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon ove Inckove odluke najavio je kako će RS sada biti primorana krenuti u disoluciju, no Puhovski smatra Dodika ne treba uzimati previše ozbiljno.

- Kako kaže stara engleska poslovica: „Bit će puno gore prije nego što bude puno bolje“. To je realna situacija. Dodik takve stvari zna koristiti za stvaranje napetosti, on od tih napetosti živi, ali on nikad nije ozbiljno pokušao da izađe iz Bosne i Hercegovini, niti to zapravo može, ali ga na neki način održava u političkom životu to što svakih nekoliko mjeseci nađe povod da kaže „e sad više ne može“. Onda se nekoliko dana o tome govori, onda diplomati, političari na to reagiraju, pa se to zaboravi, pa počne ispočetka. Dakle, on tu ima puno manevarskog prostora. Lično sam uvjeren da ko god negira genocid, iskazuje neku vrstu razumijevanja, u najmanju, ruku za masovan zločin, tvrdi Puhovski.

Rusija i Kina nemaju snagu

Puhovski je prokomentirao i prijedlog rezolucije Kine i Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a da se ukine institucija visokog predstavnika u BiH. Tvrdi da, iako Kina i Rusija u ovom trenutku nemaju dovoljno snage da ozbiljnije utječu na odnose u BiH, ukidanje OHR-a bi dugoročno bilo dobro za Bosnu i Hercegovinu. 

- Ni Rusija ni Kina nemaju u ovom trenutku ni dovoljno snage ni dovoljni interesa u ovom dijelu svijeta. Bilo bi za Bosnu i Hercegovina možda i dobro da se ta rezolucija usvoji, da konačno BiH odraste, ali to bi bilo dugoročno. Kratkoročno bi to izvazvalo jako loše posljedice u Bosni i Hercegovini, prije svega za njezino stanovništva. Tako pragmatički gledano, dobro je da to nije uspjelo, a s druge strane, razne aktivnosti različito nastrojenih visokih predstavnika su dovele do toga da u Bosni i Hercegovini sama država, ako je to uopšte država, a ne protektorat, nije sposobna sama brinuti o svojim poslovima, navodi Puhovski.




Tigar od papira

Puhovski tvrdi da posljednje izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o tome kako je zadaća današnje generacije srpskih političara da izgrade "srpski svet"  također ne treba shvatati previše dramatično, jer Srbija nema moć za takve poduhvate.

- Pokojni Mao Zedong, koji je bio veliki koljač, ali i čovjek jako spretan s riječima, bi za to upotrijebio jako dobru sintagmu koja glasi „tigar od papira“. To je doista „tigar od papira“, tu nikakve realne opasnosti nema. Cilj toga je da se s jedne strane ohrabri srpski nacionalizam uspaljivim riječima, a s druge strane da se malo pojača i hrvatski ili bošnjački nacionalizam te onda histerizira opasnost od Srbije, ali nje naravno nema, smatra Puhovski.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.