BEOGRAD Nekoliko mjera ostaje na snazi

Skupština Srbije ukinula vanredno stanje

U praksi ovo znači ukidanje policijskog sata, a time i zabrane kretanja

Avaz.ba / Srna

Skupština Srbije

Foto: AFP


Poslanici Skupštine Srbije upravo su izglasali ukidanje vanrednog stanja u Srbiji, koje je bilo na stazi od 15. marta.

Ukidanje vanrednog stanja, u praksi znači ukidanje policijskog sata, a time i zabrane kretanja, ali to ne znači da neke mjere uvedene tokom borbe sa  koronavirusom neće ostati na snazi. Naprotiv, naročito one koje se odnose na socijalno distanciranje i ostale mjere zaštite.

Za je glasalo 155 poslanika, protiv nije bio niko, a suzdržan je bio jedan.

Večeras u 18 sati počeo je posljednji policijski sat od uvođenja vanrednog stanja, prije 53 dana, i trajat će do sutra ujutro u 5 sati.

  • Skupština Srbije

    Skupština Srbije

    Foto: AFP


Premijerka Srbije Ana Brnabić prethodno je u obrazloženju prijedloga za ukidanje vanrednog stanja, obraćajući se poslanicima, navela da je mišljenje struke da su se stvorili uvjeti da u Srbiji bude ukinuto vanredno stanje. 

Ona je navela da je u Srbiji više od sedam dana uzastopno procenat zaraženih ispod pet u odnosu na ukupno testirane, kao i da su ispunjeni svi kriteriji Svjetske zdravstvene organizacije - stavljanje virusa pod kontrolu, spremnost zdravstvenog sistema da identifikuje, izoluje, testira i liječi sve slučajeve, da prati kontakte, kao i minimum rizika za ranjive kategorije ljudi.

Koje mjere ostaju na snazi?

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, zabrana okupljanja, do daljeg će morati da se izbjegavaju kontakti - zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim kućama.

U javnom prijevozu, ali i u restoranima i kafićima, morat će da se nose i dalje rukavice i maske, ali i da se održava socijalna distanca od dva metra i izbjegavaju fizički kontakti.

Kina i pozorišta neće početi da rade do 31. maja. U školi neće biti nastave, radit će samo dnevni boravak da bi se izašlo u susret roditeljima koji moraju da rade.  

Fakulteti krajem maja

Fakulteti će za studente biti otvoreni tek krajem maja ili početkom juna, ali za one koji polažu ispite i koji treba da obave laboratorijske vježbe .

Na otvorenom će biti dozvoljeno okupljanje maksimalno 20 ljudi, te neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Javni prijevoz u većini gradova počinje da radi, ali u autobus će za početak moći da uđu samo zaposleni, dok će u drugoj fazi, kada počnu sa radom fakulteti, moći da se voze i studenti, kasnije i učenici, da bi na kraju mogli i stariji od 65 godina. 
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na