RATNI ZLOČINCI

Draža je bio Apisov vojnik, Crna ruka mu je sredila orden Legije časti!

Naime, iz zapisa iz Arhiva Jugoslavije, a u koje je Espreso.rs imao uvid, tačnije u dosijeu Božina Simića može se vidjeti veza De Gola, "Ujedinjenja ili smrt" i Draže Mihailovića

Otkrivene veze s organizacijom Apis. Arhiv

G. M.

10.10.2020

Četnički đeneral i komandant JVuO, ratni zločinac Dragoljub Draža Mihailović imao je burnu prošlost. 

Srbijanski medij Espreso iznio je  zanimljivu teoriju da Dražini zločinački korijeni sežu do organizacije Crna ruka.

Draža je bio simpatizer, vojnik pa i više od toga Dragutina Dimitrijevića Apisa i njegove organizacije "Ujedinjenje ili smrt".

Prema nekim zapisima i historičarima ova pripadnost i veza mu je pomogla da dođe i do ordena koji je Dragoljub Draža Mihailović dobio od nekadašnjeg šefa Francuske i legendarni vođa francuskog Pokreta otpora protiv nacističke okupacije Šarla De Gola.

Status svjedoka optužbe

Ovo je sve bazirano na historijskim činjenicama.

Naime, tokom Solunskog procesa 1916. i 1917. godine kada su Apisu i drugovima iz "Ujedinjenja ili smrt" sudili za veleizdaju pred sudom su se pojavila mnoga imena, kao svjedoci ili kao optuženi, a svi su povezani sa ovom organizacijom.

Među tim imenima, a prvi put u vezi sa organizacijom "Ujedinjenje ili smrt" pojavljuje se i ime Dragoljub Draža Mihailović.

Naime, prema historijskim zapisima proces je održan pred Velikim vojnim sudom u kasarni Treće armije u Solunu. Suđenje je vodio general Miroslav Milisavljević, a tužilac je bio pukovnik Ljubomir Dabić. Interesantno je da su tokom procesa na klupi svjedoka defilovale neke kasnije jako značajne historijske ličnosti.

U statusu svjedoka optužbe, izvedeni su mnogi pripadnici vojske, oficiri i podoficiri koji su potvrdili nalaze optužnice. Oficiri Milan Nedić, Dušan Simović, Milutin Nedić, Draža Mihailović i Mustafa Golubić odbili su da učestvuju u procesu.

Ovo je prva zvanična veza Apisa i Draže Mihailovića, a prema mnogim historičarima organizacija "Ujedinjenje ili smrt" imala je velikog udjela u odluci da Šarl De Gol odlikuje Ordenom Legije časti Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Naime, iz zapisa iz Arhiva Jugoslavije, a u koje je Espreso.rs imao uvid, tačnije u dosijeu Božina Simića može se vidjeti veza De Gola, "Ujedinjenja ili smrt" i Draže Mihailovića.

Tu piše sljedeće:

- Sve dok je bio u De Gaulle-ovom komitetu nastoji da učvrsti odnose između Rusa i Francuza. Drug Milan Kojen koji je došao iz Londona, kaže da je Simić tada zauzimao stav „prosovjetskog Mihailovićevog Srbina", prije prodiranja istine o borbi naših naroda u savezničko javno mnijenje. U to doba, prema istom izvoru, Simić je uspio da De Gaulle odlikuje Dražu Mihailovića ordenom Legije časti".


Osuđen je na 20 godina robije

Podsjetimo Božin Simić (1881‒1966) je bio učesnik Majskog prevrata (1903), član četničke akcije, komita u Makedoniji, član Narodne odbrane, organizacije „Ujedinjenje ili smrt" (takozvane „Crne ruke"), član lože „Ujedinjenje", organizator ustanka Ise Boljetinca u dogovoru sa Milovanom Milovanovićem...

Osuđen je na 20 godina robije u procesu protiv Apisa i Crnorukaca 1917. g. dok je boravio u Rusiji i komandovao jugoslovenskom dobrovoljačkom divizijom, bio je u emigraciji do 1935. godine... Učestvovao je u puču 27. marta 1941. Bombardovanje Beograda zateklo ga je u Moskvi. Rat je uglavnom proveo u Londonu. Bio je poslanik Vlade Kraljevine Jugoslavije u Pokretu otpora generala Šarla de Gola.

Čak je i sam Draža u svom iskazu komunistima potvrdio određene veze sa "Ujedinjenjem ili smrt", ali i simpatije koje je gajio prema Apisu.

U svojoj izjavi uhapšeni Dragoljub Draža Mihailović 9. aprila 1946. između ostalog kaže da je na Đurđevdan 1916. sa srpskom vojskom prešao u Solun i da je učestvovao u proboju solunskog fronta.

U borbi blizu Lerina bio je teško ranjen, u jurišu mitraljeskog odjeljenja čiji je bio komandir. 

On je naglasio da je bio simpatizer Dimitrija Apisa i da je bio zapostavljen, jer ga je progonio Josif Kostić zato što nije htio da svjedoči protiv svog pretpostavljenog komandanta bataljona, zbog čega je bio pred sudom i disciplinski kažnjen, Mihailović je rekao da je u septembru 1919. premješten u Kraljevu gardu, u kojoj je ostao samo četiri mjeseca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.