VUČIĆ U BRISELU

Srbija od EU dobija 700 miliona eura za prugu Beograd - Skoplje

Od Niša do Beča za manje od 7 sati - ja mislim da je to nešto što smo mogli samo da sanjamo..., kazao je Vučić

Vučić i Borelj u Briselu. AFP

A. J. / B92

26.4.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija može da priušti izgradnju velikih infrastrukturnih projekata.

Izgradnja brze pruge od Beograda do Niša i dalje do granice sa Sjevernom Makedonijom potpuno će promijeniti Srbiju, poručio je on i dodao da u godinama koje dolaze Srbija više neće biti ista, neće biti zemlja iz koje se nekada odlazilo.


Vučić je to rekao novinarima večeras u Briselu nakon niza susreta sa evropskim zvaničnicima, gdje je, između ostalog, dobio potvrdu da će Evropska unija u izgradnji te brze pruge učestvovati sa 35 posto ukupne cijene, odnosno sa 700 miliona eura.


 - Verujem u evropski put Srbije vjerujem da možemo mnogo toga da postignemo sa EU, a da li će biti sve potaman, pa neće..., ali... - rekao je Vučić uvjeren da 99 posto građana Srbije, koji vole svoju zemlju zbog ovakvih vijesti, mogu danas itekako da budu radosni, prenosi Tanjug.


Odgovarajući na pitanje novinara da li je ta podrška došla kao pokušaj da EU uradi nešto za Srbiju, odnosno da preuzmu proaktivnu ulogu, Vučić kaže da, kako je rekao, šta god da je u pitanju, on je sretan.


- Ne znam da li razumijete šta znači kada dobijete na poklon 700 miliona eura - rekao je i dodao da je Srbija do sada dobivala novac od EU iz raznih fondova, ali je to bio novac koji se, kako je kazao, ne vidi.


Vučić je ponovio da mu slijedi još važna večera za Srbiju sa Šarlom Mišelom (Charles Michel) i da mu je cijli dan bio veoma naporan, ali je, kaže, zbog ove podrške za gradnju brze pruge bio veoma sretan.


Od Beograda do Beča će se putovati pet sati, a od Jagodine do Beča šest. Time će se dobiti i bolja povezanost s evropskim gradovima.


- Od Niša do Beča za manje od 7 sati - ja mislim da je to nešto što smo mogli samo da sanjamo... Jagodina-Beč 6 sati, Stalać, Paraćin, Ćuprija, sve - istakao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.