U BLIZINI NIŠKE BANJE

U toku radovi na gasovodu Niš - Dimitrovgrad: Fon der Lejen i Vučić posjetili gradilište

Radujemo se tome što će biti završen već za godinu dana, istakla je Fon der Lejen

H. J. I.

28.10.2022

Ursula fon der Lejen i Aleksandar Vučić. Instagram

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) obišli su radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija - Bugarska u blizini Niške Banje, koji bi trebalo da bude završen do septembra 2023. godine.

Lejen je govorila o energetskoj krizi koja utiče na cijeli svijet, time i Srbiju. U tom smislu, najavila je 500 miliona eura bespovratne pomoći za ovaj region kako bismo mogli lakše da prebrodimo period ulažući u gasnu infrastrukturu.

- Projekat će nas zbližiti i unaprijediti energetsku bezbjednost. Radujemo se tome što će biti završen već za godinu dana - istakla je, dodavši da prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra.

- Mogu da najavim da će 160 miliona eura trenutne buduće podrške što će biti upućeno kako bi zemlje mogle da podrže ugrožene visokim cijenama energenata. Ali to je trenutno rješenje, potrebne su nam investicije, a to je 500 miliona eura u bespovratnim sredstvima u infrastrukturu - kazala je evropska zvaničnica.

Direktna budžetska pomoć

Radi se o direktnoj budžetskoj pomoći.

- Dobit ćemo direktne budžetske podrške 165 miliona eura od EU zbog cijene energenata. Za nas je to velika pomoć, hvala poreskim obveznicima EU - istakao je Vučić.

- Ovo je nešto što nam je bilo potrebno. Onda ćemo imati pristup gasu iz Grčke i bit ćemo u mnogo boljem položaju da diverzifikujemo svoje izvore gasa. Bez evropske podrške ne bismo imali sredstava, a ovo je od velikog značaja za nas - rekao je Vučić tokom obilaska, i podsjetio da se radovi finansiraju sa 49,5 miliona od EU.

- Do prije 3 godine nismo ovdje imali nikakav gasovod. Onda smo gradili jedan iz pravca Zaječara, a sada gradimo interkonektor sa Bugarskom. Za ovo ćemo dobiti skoro 50 miliona za ovaj projekat od ukupno 90 miliona potrebnih za interkonektor - kazao je.


Prema njegovim riječima, važan je i ogroman značaj takvog projekta u pogledu dolaska investitora u Srbiju.

Vučić i Lejen su, nakon što je predsjednik Srbije dočekao na niškom aerodormu "Konstantin Veliki", otišli na gradilište gasnog interkonektora u mjestu Jelašnica, u okviru njene posjete zapadnom Balkanu. Obilasku prisustvuje i ministarica energetike Dubravka Ðedović.

Srbija je početkom godine, uz podršku EU, započela gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom Niš - Dimitrovgrad u dužini od 109 kilometara na teritoriji Srbije.

Vrijednost investicije skoro 90 miliona eura

Prečnik cijevi bit će 700 milimetara i maksimalnim pritiskom 55 bara.

Kapacitet interkonektora će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je oko 60 posto ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke odnosno dobit će mogućnost snabdijevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) na sjeveru Grčke.

Ministarstvo energetike Srbije je ranije najavilo da će dogovoriti zakup kapaciteta sa Azerbejdžanom kako bi mogli kroz gasnu interkonekciju u 2023. da imaju na raspolaganju najmanje 1,4 milijarde kubnih metara gasa.

EU je proglasila taj projekat kao prioritet, a njegova vrijednost u Srbiji je 85,5 miliona eura.

Ugovor su predviđena sredstva u iznosu od 49,6 miliona eura bespovratno iz IPA fonda EU, 25 miliona eura kredit Evropske investicione banke, 10,3 miliona eura iz budžeta Srbije i približno 600.000 eura od Srbijagasa.

Republika Srbija je do sada za ovaj projekat izdvojila 15 miliona eura i 7,5 miliona za pripremne radove i projektovanje. Gasna interkonekcija sa Bugarskom, uz podršku EU, značit će kvalitetniji život svih u Srbiji, nove investicije i radna mjesta, rečeno je na početku izgradnje.

Predsjednik Vučić i predsjednica EK Lejen prisustvovali su 1. oktobra u Sofiji puštanju u rad gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke.

Taj gasovod će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu na sjeveru Grčke. Radovi na izgradnji novog gasovoda između Bugarske i Grčke završeni su polovinom jula, koji će do Bugarske dopremati gas iz Azerbejdžana, a početkom oktobra počele su prve komercijalne isporuke.

Gasovod dužine 182 kilometara, od čega 151 kilometar u Bugarskoj i 31 kilometar u Grčkoj, proteže se od sjeveroistočnog grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u središnjoj Bugarskoj.

Gasovod je počeo da radi sa kapacitetom od tri milijarde kubika gasa godišnje i izgledima za povećanje na pet milijardi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.