TEMA JE BILA KOSOVO

Patrijarh Porfirije nakon sastanka s Vučićem: Pod svaku cijenu očuvati mir, sukobi nikome neće ništa dobro donijeti

Pozvao je sve da zamisle da neko "bez ikakvog razloga zabrani nekom da, samo što mu se hoće, zabrani papi da uđe u Vatikan."

Patrijarh Porfirije: Molim se za suživot Albanaca i Srba. Screenshot / Tanjug

S. S.

27.12.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije sastali su se u Patrijaršiji. Nakon sastanka prvi se obratio patrijarh, koji je izjavio da je velika tenzija na Kosovu i da je situacija ozbiljna, ali je sve zamolio za mir, i izrazio nadu da će ipak uspjeti da ode na Kosovo sa kojeg je jučer vraćen.

- Jučerašnji dan je za mene bio istinski tužan. Ali ne samo za mene već za mnoge ljude i sestre na Kosovu, za naše monahinje, koji su sa radošću iščekivali da poglavar njihove crkve dođe u okviru svojih redovnih programa u Pećku patrijaršiju. Da u ovim teškim trenucima, pomoli se Bogu prije svega za razumijevanje za suživot između Albanaca i Srba - rekao je patrijarh Porfirije.

"Put u zajednički život"

On je kazao da se može pronaći put u zajednički život u kojem za svakog ima mjesta.

- U ovom trenutku bez obzira na to što mi je bilo zabranjeno da odem na Kosovo, siguran sam da ću ne čekajući mnogo biti sa njima tamo i da ću se zajedno sa njima moliti Bogu za sve ovo što sam naveo. Neću da ulazim u okvir šta su građanska prava i vjerske slobode - kazao je patrijarh Porfirije.

Pozvao je sve da zamisle da neko "bez ikakvog razloga zabrani nekom da, samo što mu se hoće, zabrani papi da uđe u Vatikan."

- Ovo kažem zbog toga što sam siguran da bi čitav svijet ustao na noge i digao svoj glas kako bi štitio pravo rimokatoličke crkve. Bolna je i ta činjenica - kazao je.

Pravoslavni Božić

Porfirije je rekao da je pokušao jučer da mu se ukloni zabrana.

- Što se tiče situacije na samom Kosovu mi nismo neko ko može da zna sve šta se dešava. U razgovoru sa predsjednikom Vučićem imali smo mnoga pitanja. Ponovit ću da moramo da učinimo sve da se po svaku cijenu očuva mir, i molio sam lično predsjednika kao što molim čitavu Vladu preko njega, da se sačuva mir da ne daj Bože ne dođe do oružanih sukoba jer oni nikome dobro neće donijeti. To molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali isto molim i velike sile, institucije političke koje su važne i donose odluke u centrima moći, odluke koje nerijetko utiču na živote svih nas, da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes od svakog interesa. Potpuno sam siguran da oni to mogu, a molim se ljubavlju pred praznike da to dotakne umove i srca svih ljudi, naročito onih koji žive na Kosovu i da Bog da mira između Albanaca i Srba. Da i svima nama koji slavimo pravoslavni Božić da to bude dan mira - rekao je Porofirije.

Podsjećamo, Vučić i patrijarh Porfirije su razgovarali i sinoć. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.