NAUKA

Naučnici riješili misteriju obojenih pojaseva Jupitera

Jupiter ( Arhiv)

B92

11.8.2018

Tajna Jupiterovih obojenih pojaseva riješena je u studiji o međudjelovanju između atmosfere i magnetnih polja, objavili su australski naučnici.

Jupiter, najveća planeta u Sunčevom sistemu, jeste plinovita i većinom sačinjena od vodonika i helija, pa nema čvrste površine kao Zemlja.

Slično Zemljinim zračnim strujama, koje su ključne za vrijeme i klimu, nekoliko snažnih zračnih struja kreće se od zapada prema istoku Jupiterove atmosfere i usput nosi oblake amonijaka koji formiraju obojene pojaseve u nijansama bijele, crvene, narandžaste, smeđe i žute.  

Donedavno je bilo malo poznato šta se događa ispod Jupiterovih oblaka.

Naučnici su dugo raspravljali koliko duboko zračne struje dosežu ispod površine atmosfere Jupitera i drugih plinovitih divova te zašto se ne pojavljuju u unutrašnjosti Sunca - rekao je šef istraživanja na australskom Univerzitetu Navid Constantinou.  

Novi dokazi sa NASA svemirske sonde Džuno pokazuju da te struje dosežu dubine i do 3.000 kilometara, naveli su naučnici.  

Džefri Parker (Jeffrey), saradnik studije, kaže da njihova teorija pokazuje da struje potiskuje snažno magnetno polje.  

- Plin u unutrašnjosti Jupitera je magnetiziran, stoga smatramo da naša nova teorija objašnjava zašto struje idu toliko duboko ispod površine atmosfere plinskog diva, ali ne i dublje - rekao je Parker.  

''Nema kontinenata i planina ispod atmosfere Jupitera koje bi ometale put zračnim strujama'', kaže Parker.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.