EMISIJA METANA

Gejts uložio u "start-up" koji se bavi podrigivanjem kravama

Stoka poput krava, koza i jelena proizvodi metan kada njihov želudac razgrađuje tvrda vlakna poput trave

Gejts: Uložio novac. Twitter

A. O.

24.1.2023

Američki milijarder Bil Gejts (Bill Gates) uložio je u australski start-up za klimatsku tehnologiju koji planira smanjiti emisije metana nastale zbog podrigivanja krava.

Metan je najčešći staklenički plin nakon ugljikovog dioksida (CO2). Stoka poput krava, koza i jelena proizvodi metan kada njihov želudac razgrađuje tvrda vlakna poput trave.

Naučna istraživanja

Naučna istraživanja su pokazala da bi hranjenje krava morskom travom moglo značajno smanjiti njihovu emisiju metana.

Start-up Rumin8 sa sjedištem u Pertu (Perthu) je počeo raditi na dodatku prehrani sintetski repliciranom od crvenih morskih algi, a koji zaustavlja stvaranje plinova, piše BBC.

Oporezivanje plinova

Rumin8 je saopćio da je prikupio 12 miliona dolara putem finansiranja koju je vodila kompanija Breakthrough Energy Ventures, a koju je Gejts osnovao 2015. godine. Investicijsku kompaniju također podržavaju izvršni direktor Amazona Džef Bezos (Jeff) i kineski poduzetnik i suosnivač Alibabe Džek Ma (Jack).

Novi Zeland je u oktobru prošle godine predložio oporezivanje stakleničkih plinova koje proizvode domaće životinje podrigivanjem i mokrenjem. 2019. godine je metan u atmosferi dosegao rekordne nivoe, bilo ga je oko dva i po puta više od nivoa u predindustrijskom dobu. Pojedinačne molekule metana imaju snažniji učinak zagrijavanja atmosfere od molekula CO2.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.