ISTRAŽIVANJA

Naučnici na Antarktiku pronašli meteorit teži od sedam kilograma

Teški meteorit je dobro očuvan, a mogao bi rasvijetliti mnoge nepoznate aspekte historije našeg solarnog sistema

Riječ je o meteoritu teškom 7,57 kilograma. Printscreen

E. A.

2.2.2023

Iako to mnogi vjerovatno ne znaju, Antarktik je zapravo oaza za stijene koje iz svemira padaju na Zemlju.

U proteklih 100 godina naučnici su pronašli oko 45.000 meteorita na zamrznutom kontinentu, samo mali broj njih, svega oko 100, teški su otprilike kao meteorit koji je nedavno pronađen. Riječ je o meteoritu teškom 7,57 kilograma.

- Veličina meteorita nije nužno važna jer čak i mikrometeoriti mogu biti nevjerovatno naučno vrijedni. Ipak, rijetkost je pronaći ovako veliki meteorit - izjavila je Maria Valdes, naučnica iz Muzeja Field.

Dobro očuvan

Većina svemirskih stijena koje se pronađu na Zemlji potiču iz pojasa asteroida koji se nalaz između Marsa i Jupitera. Naučnici vjeruju da je i "novi" meteorit stigao is istog pojasa prije nekoliko desetina hiljada godina.

Ovakve svemirske stijene su sačinjene od starih materijala i minerala, a njihovo proučavanje pomaže naučnicima da bolje razumiju kosmos. Teški meteorit je dobro očuvan, a mogao bi rasvijetliti mnoge nepoznate aspekte historije našeg solarnog sistema.

Zanimljivo, većina dobro očuvanih svemirskih stijena su otkrivene u pustinji ili na Antarktiku. Eksperti iz američke svemirske agencije NASA-e tvrde da na otkrivanje čeka još 300.000 svemirskih stijena na ledenom kontinentu.

Zamrznuta pustinja

Snježni pejzaž Antarktika je lišen bilo kakvog "autohtonog" kamenja, što olakšava naučnicima da uoče tamne vanzemaljske stijene u ledu. 

NASA-in opservatorij je čak objavio mapu koja ističe žarišta meteorita na Antartiku. Kontinent je praktično zamrznuta pustinja s vrlo malom stopom padavina i suhom klimom, tako da nijedna stijena nije pretrpjela mnogo vremenskog utjecaja u poređenju s bilo kojim drugim mjestom na planeti.

Također, kontinuirano kretanje glečera i leda na Antarktiku otežava meteoritu da zauvijek ostane skriven ispod leda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.