OTKRIVEN PROBLEM

NASA i SpaceX otkazali lansiranje misije Crew-6

Kada posada stigne na ISS, preuzet će operacije od astronauta misije Crew-5 koji su stigli na ISS u oktobru 2022. godine

Misija Crew 6. NASA

A. O.

27.2.2023

Lansiranje misije Crew-6 u kojoj su astronauti trebali otputovati na Međunarodnu svemirsku stanicu američka svemirska agencija NASA i kompanija SpaceX su otkazale.

Američka svemirska agencija NASA i kompanija SpaceX otkazali su lansiranje misije Crew-6 u kojoj su astronauti trebali otputovati na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Nakon što je otkriven problem u sistemu na tlu, odluka o otkazivanju je donesena. To se dogodilo dvije minute prije nego je raketa trebala biti lansirana.

Problem s tekućinom

Problem je povezan s tekućinom za paljenje TEA-TEB, koja se koristi za paljenje raketnih motora SpaceX-ove rakete Falcon 9.

- Kontrola misije je donijela odluku o otkazivanju lansiranja iz opreza - rekla je Kejt Tajs (Kate Tice), inženjerka kompanije SpaceX.

Četiri astronauta su satima čekala lansiranje u Crew Dragon kapsuli postavljenoj na vrh rakete Falcon 9, a nakon otkazivanja misije su morali sačekati uklanjanje goriva kako bi je mogli napustiti.

Nepovoljne vremenske prilije

Sljedeća prilika za lansiranje je 28. februar, ali još uvijek nije poznato da li će problem biti riješen. Također, prate se i nepovoljne vremenske prilike koje bi mogle utjecati na lansiranje. Postoji i treća prilika za lansiranje, a to je 2. mart.

Jutrošnje lansiranje rakete Falcon 9 sa kapsulom Crew Dragon trebalo je biti obavljeno is NASA-inog Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

Inače, to je trebao biti sedmi let astronauta u kojem učestvuje kompanija SpaceX u saradnji s NASA-om od 2020. godine.

Posadu misije Crew-6 čine veteran Stefan Bauen (Stephen Bowen) koji iza sebe ima tri misije u šatlu, Voren Hauburg (Warren Hoburg) koji je trebao putovati u svemir prvi put, saudijski astronaut Sultan Alnejadi (Alneyadi) te ruski kosmonaut Andrej Fedjaev.

Kada posada stigne na ISS, preuzet će operacije od astronauta misije Crew-5 koji su stigli na ISS u oktobru 2022. godine. Očekuje se da će provesti šest mjeseci na ISS-u te obavljati naučne eksperimente i održavati stanicu staru dvije decenije.

Problem s transportom

Ova misija dolazi u vrijeme kada astronauti koji se trenutno nalaze na ISS-u imaju problem s transportom.

U decembru je ruska letjelica Sojuz (Soyuz) ostala bez rashladne tečnosti, zbog čega je proglašena nesigurnom za povratak astronauta kući. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.