HISTORIJA

Pogledajte kako je izgledao Tutankamon: Naučnici "oživjeli" faraona

Rekonstrukcija je otkrila mladalačko i živahno lice faraona

Tutankamon. PrintScreen

D. R.

27.6.2023

Kako piše "Daily Mail", naučnici iz Brazila, Australije i Italije su, uz pomoć digitalnog modela, rekonstruisali Tutankamonovo lice od njegove mumificirane lobanje.

Rekonstrukcija je otkrila mladalačko i živahno lice faraona koji je umro u tinejdžerskim godinama prije više od 3.000 godina.

Brazilski grafički ekspert Cicero Moreš (Cicero Moraesh), koji je koautor studije, kaže da mu Tutankamon izgleda kao mlad čovek nježnog lica.

- Gledajući u njega, više vidimo mladog učenika nego političara punog odgovornosti, što njegovu istorijsku ličnost čini još zanimljivijom -  rekao je on.


Čuveni "dječak kralj" je otkriven zajedno sa ostalim dragocjenostima koje je pronašao britanski arheolog Hauard Karter 1922. u egipatskoj Dolini kraljeva.

- To je bio detektivski posao, gdje smo spajali tragove informacija kako bismo došli do 3D modela lobanje -  kaže Moreš.Zatim su odredili veličinu usana, poziciju očiju, visinu ušiju i prednju stranu nosa.

 - Sve projekcije su zasnovane na statističkim studijama koje su sprovedene CT skeniranjem živih pojedinaca od nekoliko različitih predaka - objašnjava.

Ovo nije prvi put da su naučnici pokušali da rekonstruišu lice mladog faraona, pošto je to već učinjeno 2005. godine.

Majkl Habiht (Michael Habiht), egiptolog i arheolog sa Univerziteta Flinders u Australiji, koji je koautor studije, kaže da ima mnogo sličnosti između te dvije rekonstrukcije.

 - Naša rekonstrukcija je vrlo slična onoj koju je sproveo francuski tim prije nekoliko godina. Takođe se uklapa sa historijskim opisima Tutankamona - istakao je Habiht.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.