UŽARENE KRHOTINE

Australci mislili da su snimili meteor, ispostavilo se da je ruska raketa

Zbog velikog interesa javnosti australska svemirska agencija izdala je saopćenje

Raketa iznad Melburna. Twitter

M. Z.

8.8.2023

Na sinoćnjem nebu iznad Melburna viđene se užarene krhotine, a mnogi su fotografije i snimke podijelili na društvenim mrežama uz pitanje je li to meteor. 

Velika brzina

Svjetlosna pojava se kretala preko Mont Bulera do Melburna, a gotovo minutu je bila u plamenu prije nego što se raspala u krhotine koje su jarko gorjele.

Zvijezda padalica iznad Melburna ili je to kometa, napisao je jedan korisnik X-a.

- Ne znam je li meteor, kometa ili svemirsko smeće - napisao je drugi.

Stručnjaci su brzo procijenili da se radi o svemirskom smeću koje se spalilo zbog trenja kada je velikom brzinom udarilo u atmosferu.

Zbog velikog interesa javnosti australska svemirska agencija izdala je saopćenje u kojem navodi da su uočeni bljeskovi svjetla vjerovatno ostaci ruske rakete Sojuz-2 lansirane s kosmodroma Pleseck, sjeverno od Moskve, jučer navečer, koja je ponovo ušla u Zemljinu atmosferu. Raketa je ranije te večeri korištena za lansiranje satelita.

- To je zaista nevjerovatno - rekao je profesor Alen Dafi (Alan Duffy), astronom s Univerziteta ''Swinburne'', za radio 3AW.

To je najveća svjetlosna predstava koju sam ikada vidio, u smislu ponovnog ulaska neke vrste materijala iz orbite.

Raketa je teška 105 tona, duga je 25 metara i odbačena je na "ekstremno velikoj visini" nakon što je potrošila gorivo, rekla je vanredna profesorica Alis Gorman (Alice) s Univerziteta ''Flinders''.

- Mnogi stanovnici Melburna vidjeli su raketu kako leti nebom dok se raspadala na komade, a svaki je nastavio gorjeti u spektakularnom vatrometu - rekla je.

Planirano je da ostaci rakete sigurno uđu u atmosferu i padnu u okean kod jugoistočne obale Tasmanije, prema svemirskoj agenciji, koja je dodala da će "nastaviti pratiti rezultate ovog povratka u atmosferu".

Dafi je rekao da svjetlost nije mogla doći od prirodne svemirske materije kao što je kamen.

Hemijski elementi

- Boje vidljive u gorućim komadićima svjetla upućivale su na goruće metale ili plastiku. Prirodni meteori bi vjerovatnije svijetlili zeleno ili plavo zbog hemijskih elemenata od kojih se sastoje - rekao je profesor Ričard de Grijs (Richard), astrofizičar s Univerziteta “Macquarie”.

Meteori, također, u atmosferi gore daleko kraće, ulazeći u atmosferu brzinom višom od 10 km u sekundi, rekao je vanredni profesor Majkl Braun (Michael Brown) s Fakulteta fizike i astronomije Univerziteta “Monash”, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.