NACIONALNI PARK

Geološka zemlja čuda prepuna neobičnih kamenih formacija

Veličanstvenost ovoga parka ne leži samo u izgledu njegovih prirodnih ljepota, već i tragovima koje su na njima ostavile minule generacije

Prostire se 72.000 kvadratnih kilometara u Sahari. Wallpaper

Z. K.

15.8.2023

Tasili n'Adžer je najveći nacionalni park u Africi koji je osnovan 1972. godine. Obuhvata istoimenu visoravan u jugoistočnom dijelu Alžira, a prostire se 72.000 kvadratnih kilometara u Sahari, što ga čini jednim od najvećih u svijetu. Gotovo dvaput je veći od Švicarske ili dva i po puta od Belgije.

Vjetar i voda

Cijela regija je geološka zemlja čuda prepuna neobičnih kamenih formacija nastalih još u prekambriju, a koje su prekrivene pješčanim dinama. Smatra se da u samom parku ima više od 300 prirodnih lukova takozvane kamene šume koja je nastajala milionima godina pod utjecajem vjetra i vode.

Njegove vapnenačke stijene izdižu se nad Saharom do 600 metara visine te ostavljaju bez daha sve one koji ih posjete. Najljepši dio parka za mnoge je predio poznat kao Tadrart Rouge ili crvena planina. Ona je poznata po spektakularnim prizorima crveno-narančastih pješčanih dina u kontrastu s nazubljenim tamnocrvenim stijenama.

Veličanstvenost ovoga parka ne leži samo u izgledu njegovih prirodnih ljepota, već i tragovima koje su na njima ostavile minule generacije. Tasili n'Adžer je najpoznatiji po gustoj koncentraciji prahistorijskih arheoloških lokaliteta na kojima su pronađeni brojni crteži uklesani u stijene, ali i kameni te keramički predmeti koji svjedoče da je Sahara već u neolitiku bila gusto naseljeno područje.

Svjetska baština

Upravo zbog tih arheoloških bogatstava Tasili n'Adžer je 1982. godine upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.

Francuski arheolog Henri Lot (Lhote) koji je dokumentirao mnoge Tasilijeve umjetnine uklesane i isklesane iz kamena još pedesetih godina prošlog stoljeća govorio je da je ovo područje najveći muzej prethistorijske umjetnosti u cijelom svijetu.

Ono otkriva i važne podatke o ovome području – naprimjer, da je nekad imalo mnogo umjereniju i vlažniju klimu, te je bilo prekriveno travom. Potvrđuju to i uklesani crteži na stijenama koje prikazuju krda goveda, te životinje poput krokodila, slonova i žirafa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.