OD PRIJE 24.000 GODINA

Veliko historijsko otkriće u španskim špiljama

Arheolozi s britanskog univerziteta otkrili su veliku lokaciju paleolitske pećinske umjetnosti

Većina špilja je još neistražena (ilustracija). Facebook

M. Z.

14.9.2023

Arheolozi s britanskog univerziteta otkrili su veliku lokaciju paleolitske pećinske umjetnosti na istočnoj obali Španije, koja sadrži prikaze konja, jelena i divljih bikova.

Slike i gravure

Više od 100 drevnih slika i gravura za koje se smatra da su stari najmanje 24.000 godina otkriveno je u 500 metara dubokoj špilji Cova Dones ili Cueva Dones u Milaresu, nedaleko od Valencije.

Iako je ta lokacija dobro poznato mještanima i planinarima, slike su ostale neotkrivene sve dok ih nisu otkrili istraživači sa univerziteta u Zaragozi i Alicanteu, koji su povezani sa Univerzitetom u Sautemptonu.

Aitor Ruiz-Redondo, viši predavač prapovijesti u Zaragozi i Sautemptonu, rekao je:

-Kada smo vidjeli prvog naslikanog izumrlog divljeg bika, odmah smo priznali da je to važno.

Iako je Španija zemlja s najvećim brojem nalazišta paleolitske pećinske umjetnosti, većina ih je koncentrirana u sjevernoj Španiji. Istočna Iberija je područje gdje je do sada dokumentirano nekoliko ovih nalazišta.

Naučnici su dokumentirali više od 100 motiva za svoje istraživanje, koje je objavljeno u časopisu ''Antiquity'', s najmanje 19 potvrđenih prikaza životinja, od kojih su mnogi izrađeni od gline, što je neobično.

Oni vjeruju da je ovo otkriće najvažnije nalazište paleolitske pećinske umjetnosti koje je pronađeno u regiji s najvećim brojem motiva otkrivenih u Evropi.

Prikaz životinja

Životinje i znakovi prikazivani su jednostavnim povlačenjem prstiju i dlanova prekrivenih glinom po zidovima, rekao je Ruiz-Redondo.

Naučnici vjeruju da će u špiljama otkriti još umjetnosti budući da se njihova istraživanja nastavljaju, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.