SUNČEVA ATMOSFERA

Pogledajte apsolutno spektakularan NASA-in snimak solarne erupcije snimljene izbliza

NASA-ina solarna sonda Parker napravila je zapanjujuće snimke jedne od najsnažnijih solarnih erupcija

NASA snimila erupciju. NASA

M. Z.

21.9.2023

U spektakularnom preletu pored Sunca NASA-ina solarna sonda Parker uspješno je snimila pogled izbliza na masivnu solarnu erupciju. Naučnici iz Laboratorija za primijenjenu fiziku ''Johns Hopkins'' (APL) objavili su nevjerovatan video koji bilježi snažno izbacivanje koronalne mase (CME) koje se dogodilo prošle godine.

Supervruća plazma

CME su eksplozivni događaji supervruće plazme koja izbija iz Sunčeve atmosfere i koja može uzrokovati nestanak radijskih signala i druge poremećaje na Zemlji. NASA je primijetila da je CME na koji je naišla sonda Parker ujedno bio jedan od najsnažnijih CME-a ikada zabilježenih.

Sonda Parker, posebno dizajnirana za istraživanje Sunca, ističe se kao najbrža svemirska letjelica u historiji i može se približiti Sunčevoj površini unutar 6,4 miliona kilometara te preživjeti ekstremne uvjete takvog preleta. Jedinstvene mogućnosti sonde omogućile su joj ne samo da izdrži CME već i da snimi cijeli taj spektakularni događaj.

Ubrzanje čestica

CME-ovi mogu izbaciti magnetska polja i pokrenuti milijarde tona plazme velikim brzinama, u rasponu od 97 do 4.667 kilometara u sekundi. U slučaju CME-a promatranog u septembru 2022. godine čestice su ubrzavale brzinom do 1.352 kilometra u sekundi. Ti vrijedni podaci pomažu naučnicima da steknu dublje razumijevanje sila koje stoje iza CME-a i ubrzanja čestica.

Džim Kinison (Jim Kinnison), inžinjer sistema misije Parker Solar u APL-u, naglasio je da je sonda namjerno dizajnirana da izdrži visoke temperature Sunca. S prilagođenim toplinskim štitom i autonomnim sistemom za zaštitu od Sunčevih emisija sonda Parker uspješno je otkrila CME kada je bila otprilike 9,12 miliona kilometara od Sunčeve površine. Nakon toga, sonda je pratila udarni val CME-a gotovo dva dana, izašavši neoštećena iz tog susreta.

Tokom istog CME događaja NASA-ini naučnici ispitivali su utjecaj solarne oluje na međuplanetarnu prašinu, čestice koje lebde u svemiru. Njihovo istraživanje ima za cilj otkriti kako te interakcije utječu na prognoze svemirskog vremena. 

Međuplanetarna prašina

Rad Hovard (Russ Howard), fizičar iz APL-a, istaknuo je važnost njihovog istraživanja o tome mijenja li međuplanetarna prašina oblik i brzinu CME-a, što je aspekt koji se tek počinje naučno shvatati.

Sonda Parker već je ranije naučnicima pružila dragocjene uvide u razne solarne fenomene, uključujući porijeklo solarnog vjetra, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.