TVRDE NAUČNICI

Australska morska alga podiže nivo kolagena u koži

Ogroman potencijal za usporavanje učinaka starenja kože

Naučnici su proveli niz testova. Facebook

E. Ag.

2.10.2023

Ako je vjerovati naslovima u medijima, morske alge mogu održavati obalne ekosisteme, skladištiti tone ugljika, koristiti se u proizvodnji biogoriva i obnovljive plastike te čak pomoći pri zacjeljivanju rana i smanjenju nastanka bora. Nije ni čudo da cvjeta industrija njihovog uzgoja. Mada njena uloga unutar ekosistema i hranjivost nisu upitni, za ostale tvrdnje bi trebalo pričekati čvršće naučne dokaze.

Nova studija 

Nova studija ide u prilog teoriji da morska trava ublažava posljedice starenja. Naučnici su proveli eksperiment na ćelijama kože nalik ljudskim i ustanovili da ekstrakti dviju smeđih morskih algi mogu inhibirati reakcije povezane sa starenjem kože i povećati razinu kolagena.

- Otkrili smo da ekstrakti iz južnoaustralskih smeđih morskih algi imaju ogroman potencijal za usporavanje učinaka starenja kože - rekao je biohemičar Vei Žang s Univerziteta Flinders u Australiji, a prenosi Science Alert.

Treba napomenuti da su stručnjaci mjerili nivoe kolagena u mediju kulture ćelijskih linija ljudske kože, uzgojenih u plastičnim posudama, a koje su tretirali morskim algama u prahu. Mada to nema istu težinu kao klinička ispitivanja (rađena na ljudima), prvi nalazi pokazuju razlog za optimizam.

Sprečavaju glikaciju

Naučnici su proveli niz testova na tri vrste smeđe morske alge: Ecklonia radiata, Cystophora moniliformis i Cystophora siliquosa. Dvije vrste Cystophora stimulirale su ćelijske linije uzgojene u laboratoriju na proizvodnju više kolagena, jednog od dva strukturna proteina koji održavaju mladost kože, prenosi Index.hr.

Također su testirali morske alge u prahu u hemijskim mješavinama kako bi procijenili njihov učinak na glikaciju proteina, odnosno reakciju koja doprinosi starenju kože. C. moniliformis i C. siliquosa su tijekom eksperimenta inhibirale aktivnost glikacije.

- Agensi protiv glikacije do sada nisu bili dovoljno snažni za veći učinak na usporavanje starenja. Stoga je naše otkriće stvarno uzbudljivo jer možemo vidjeti potencijal za razvoj snažnijih ekstrakata smeđih morskih algi koji bi suzbijali glikaciju - rekao je Žang.

Potrebna daljnja istraživanja

No, kako bi se razvio siguran i djelotvoran proizvod, potrebna su randomizirana klinička ispitivanja. Rezultati tih studija mogli bi pokazati da dodaci s morskim algama nisu tako učinkoviti kao što smo se nadali.

Primjerice, naučnici su dali ekstrakte morskih algi kao dodatak prehrani osobama s upalnim stanjima kože. Samo je dio učesnika primijetio neko poboljšanje - što bi moglo biti posljedica drugih prehrambenih faktora koje istraživači nisu mogli kontrolirati. Prijašnje studije su pokazale da uvjeti u kojima se morske alge uzgajaju mogu utjecati na njihova antioksidativna i protuupalna svojstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.