UDAVILA SE

Zla sudbina orke koja je progutala sedam cijelih morskih vidri

Ženski kit ubica je pronađen daleko od svog prostora za lov sa šest cijelih morskih vidri u želucu i jednom zaglavljenom između usne duplje i jednjaka

Proždrljivost je ubila. Facebook

M. Z.

3.10.2023

Naučnici u Rusiji su otkrili sedam potpuno čitavih morskih vidri u digestivnom sistemu nasukane orke. Kit ubica zle sudbine je pronađen daleko od svog uobičajenog lovišta, izazivajući pitanje kako se našao na tom mjestu, piše ''Live Science''.

Težile 117 kg

Ženska orka je pronađena 2020. godine na obali jednog od Komandorskih otoka u Beringovom moru na ruskom Dalekom istoku. Naučnici su izvršili nekropsiju i pronašli ne samo sedam mrtvih vidri, koje su zajedno imale težinu od 117 kilograma, već i 256 viličnih dijelova glavonožaca.

Jedna vidra je bila zaglavljena između usne duplje i jednjaka, što je možda dovelo do smrti orke.

Nekoliko stvari o tom kitu ubici zbunjuje istraživače.

- Veoma je neobično jer orke obično ne jedu vidre - kaže Olga Filatova s Moskovskog državnog univerziteta. Kitovi ubice love foke, morske lavove, delfine i čak druge kitove. I koju god vrstu plijena da ulove, „normalno ne gutaju plijen u jednom komadu – obično ga raskomadaju i pojedu samo najbolje (najmasnije) dijelove.

Bila mnogo gladna

Proždiranje čitavih vidri vjerovatno nije bilo lako za orku pošto odrasle morske vidre mogu da dostignu dužinu od 1,5 metara. Istraživači misle da je orka možda napravila taj neobični potez jer je bila veoma gladna.

Istraživači su također analizirali orkinu DNK i utvrdili da je ta jedinka bila pripadnik zajednice, poznate kao „Bigovi kitovi ubice“, koja ima ogromnu domaću teritoriju od Aleutskih otoka i Aljaskog zaljeva do obale Kalifornije.

Ovo je prvi put da je neki pripadnik te populacije pronađen na zapadu Pacifika, zbog čega naučnici pretpostavljaju da je orka lovačku strategiju naučila negdje drugo. Načini ishrane se obično prenose od majki na mlade, primjećuju istraživači.

Neposredan dokaz

Dok nasukana orka izaziva neka pitanja, možda će biti od pomoći da se odgovori na neka druga. Već duže vrijeme se populacije morskih vidri između Aleutskih otoka i Aljaskog zaljeva smanjuju. Iako su neki naučnici pretpostavili da su kitovi ubice razlog za to, ovo je prvi neposredan dokaz da kit ubica koji je originalno iz te oblasti lovi vidre. Možda je predatorstvo kitova ubica zaslužno za opadanje broja morskih vidri, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.