PLANETE

Oluja se kreće brzinom od 515 kilometara na sat: Nevjerovatna otkrića o Jupiteru

Mlazne struje na najvećoj planeti Sunčevog sistema široke su oko 4.800 kilometara, pokazale slike koje je napravio teleskop James Webb

Jupiter. NASA

M. Z.

20.10.2023

Svemirski teleskop James Webb iz dana u dan donosi nevjerovatne slike iz najudaljenijih dijelova svemira, ali neke od najboljih slika su one iz Sunčevog sistema. Najnoviji primjer toga su slike mlaznih struja na Jupiteru, navodi Space.com.

Mlazne struje

Proučavajući snimke ove planete, tim istraživača otkrio je da postoje brze mlazne struje na planeti koje su široke oko 4.800 kilometara i kreću se brzinom od 515 kilometara na sat. To je nešto što do sada nije viđeno.

- Ovo nas je potpuno iznenadilo - rekao je Rikardo Hueso, istraživač s Univerziteta Baskije u Bilbau i glavni autor studije objavljene u žurnalu Nature Astronomy.

Jupiter. NASA

- Nevjerovatno mi je da, poslije praćenja oblaka i vjetrova na Jupiteru iz različitih opservatorija, uvijek postoji nešto novo što možemo da naučimo - rekao je Li Flečer, istraživač Univerziteta u Lesteru i jedan od autora studije.

Prema otkrićima tima, ova novootkrivena mlazna struja, koja se kreće dvaput brže od uragana 5 kategorije na Zemlji i nalazi se iznad ekvatora, mogla bi dati novi uvid u turbulentnu atmosferu planete. Slike koje je Webb napravio mogle bi da pomognu naučnicima da shvate šta se dešava u oblacima Jupitera, piše Telegraf.

Rotacija planete

- Ono što smo uvijek vidjeli kao zamućene dijelove atmosfere, sada vidimo jasno i oštro i možemo da pratimo ta kretanja zajedno s brzom rotacijom planete - rekao je Hueso.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.