MITSKO STABLO ŽIVOTA

Arheolozi pronašli 2.800 godina star objekt: Pogledajte kakva ih je slika zatekla na njemu

Iako umjetnost potječe iz doba željeza, pronađena je u arheološkom sloju iznad mnogo starijeg grada, napuštene bronzano doba Hititske prijestonice

Artefakt star 2.800 godina. unsplash

M. Z.

20.11.2023

Arheolozi u Turskoj otkrili su ukrašeni 2.800 godina staru slonovsku kljovu u onome što je nekada moglo biti "centar moći" iz doba željeza.

Ivorna rezbarija prikazuje mitsku sfingu, ljudsku glavu na tijelu krilate lavice, kao i prikaz stvarnog lava i dva visoka biljna simbola koji možda predstavljaju mitsko "stablo života". Iako umjetnost potječe iz doba željeza, pronađena je u arheološkom sloju iznad mnogo starijeg grada, napuštene bronzano doba Hititske prijestonice Hattusa.

Prema Andreasu Šačneru (Schachner), arheologu iz Njemačkog arheološkog instituta koji vodi iskapanja u Hattusi od 2006. godine, artefakt pokazuje da je naselje iz željeznog doba na ovom mjestu bilo važno, iako je uspostavljeno nakon što su Hititi napustili grad oko 1200. pr. n. e., tokom onoga što se zove Kolaps kasnog bronzanog doba, prenosi Live Science.

- Moguće je reći da ovo mjesto više nije bilo malo mjesto, već važno mjesto, možda centar moći - rekao je Šačner turskoj državnoj agenciji Anadolu.

Artefakt je dug otprilike 30 centimetara i širok 10 centimetara, a Šačner je rekao da je možda bio dio namještaja.

- Vjerovatno je dodan kao ukras na drvenu kutiju ili drveni namještaj u to vrijeme - rekao je arheolog.

- Rad je slomljen s desne i lijeve strane, a gornja i donja strana su u našem originalnom obliku. Stoga je moguće pretpostaviti da je bio duži.

Šačner je objasnio da je predmet bio jedinstven među nalazima na naselju iz doba željeza izgrađenom na napuštenom mjestu Hattusa.

- Prvi put smo suočeni s radom ukrašenim tako gustom i lijepo izrađenom scenom - rekao je.

- Provedena su opsežna ispitivanja na nivoima iz doba željeza, ali do sada nismo naišli na tako detaljan artefakt.

Dodao je da simboli uklesani u fragment mogu otkriti odnose između naselja i drugih savremenih kultura. Nakon što naučna ispitivanja ivorne rezbarije budu završena, bit će izložena u muzeju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.