ČISTO GORIVO

Naučnici u SAD proizvode vodik od zagađene vode

Istom tehnologijom se, istovremeno, prečišćava voda, a "zeleni vodik" predstavlja još jedan naučni napredak u pronalaženju alternativa fosilnim gorivi

Iz zagađene vode dobivaju vodik. Instagram

M. Z.

21.11.2023

Istraživači Univerziteta američke savezne države Oregon razvili su sistem kojim se zagađena voda koristi za proizvodnju vodika.

Istom tehnologijom se, istovremeno, prečišćava voda, a "zeleni vodik" predstavlja još jedan naučni napredak u pronalaženju alternativa fosilnim gorivima, piše Glas Amerike.

"Zeleni vodik" je čisto gorivo koje se sve više koristi kao alternativni izvor energije u raznim industrijama, a može da se proizvede pomoću vjetra ili solarne energije, bez ispuštanja ugljendioksida. Može da se dobije i iz slatke vode, a istraživači u Oregonu su razvili sistem za proizvodnju vodika iz vode zagađene herbicidima, koja se obično nalazi na farmama.

-Za poljoprivrednike, naprimjer, ta tehnologija može da se koristi za prečišćavanje vode, a istovremeno i za napajanje uređaja na njihovim farmama - rekao je Kirijakos Stilijanu s Univerziteta Oregon, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.