SATELITSKI SNIMCI

Nevjerovatno otkriće na Marsu: Niko ovo nije očekivao

Ovo otkriće sugerira da Mars može imati aktivnost ispod površine, što je znatno novije nego što se prethodno smatralo

Otkrivene vulkanske aktivnosti. NASA / JPL-CALTECH

M. Z.

21.12.2023

Nakon istraživanja podataka, koje su prikupili satelitski snimci i radari koji prodiru u zemlju, otkriveni su iznenađujući znakovi vulkanske aktivnosti aktivnosti na Marsu, protivno dosadašnjim vjerovanjima.

120 miliona godina

Analiza podataka izvršena na ravnici poznatoj kao Elysium Planitia otkriva da je vulkanska aktivnost bila prisutna unutar posljednjih 120 miliona godina, s nekim od događaja koji sežu unatrag samo milijun godina. Ovo otkriće sugerira da Mars može imati aktivnost ispod površine, što je znatno novije nego što se prethodno smatralo.

Osim vulkanskih karakteristika, krajolik regije pokazuje i tragove interakcije između lave, leda ili tekuće vode. Ova saznanja dodatno potiču interes naučnika u mogućnost postojanja života u tim područjima, budući da su kopneni krajolici koji kombiniraju vulkansku aktivnost s prisutnošću vode na Zemlji često domaćini raznolikog mikrobnog života.

Elysium Planitia, prema istraživačima, čini se da je bila mnogo vulkanski aktivnija nego što se prije mislilo, sugerirajući da bi čak i danas mogla imati vulkansku aktivnost. Džoana Vojt (Joana Voigt), planetarna naučnica iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon, koja je vodila istraživanje zajedno s planetarnim naučnikom Kristoferom Hamiltonom (Christopher) s Univerziteta u Arizoni, ističe važnost Elysium Planitia za razumijevanje veze između vanjskih karakteristika i unutrašnje dinamike koja se manifestira kroz vulkanske erupcije.

Suprotno očekivanjima

Ovo istraživanje je omogućilo mapiranje i rekonstrukciju pojedinih tokova lave u Elysium Planitia u 3D formatu, otkrivajući da krajolik čine materijali iz više od 40 vulkanskih događaja u periodu od 120 miliona do 1 milion godina. Neki od tih događaja bili su spektakularni, s poplavama rastopljenog bazalta koje su oblikovale velike geološke značajke.

Iako Mars trenutno djeluje suho, otvori koji su omogućili tečenje lave mogli su istovremeno izazvati poplave podzemne vode, stvarajući eksplozivne događaje koji su oblikovali krajolik. Paralele između Marsa i Zemlje ukazuju na mogućnost pojave života u ovakvim okruženjima, gdje vulkanska aktivnost i prisutnost vode često potiču mikrobiološki život. Nova saznanja također sugeriraju da bi ispod površine Elysium Planitia mogli postojati veliki rezervoari vodenog leda, čak i u suvremenom razdoblju.

Vuklanska povijest

U zaključku, istraživanje regije Elysium Planitia pokazuje se ključnim ne samo za razumijevanje vulkanske povijesti Marsa već i za pronalazak potencijalnih izvora vode na Crvenoj planeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.