UPRKOS UDALJENOSTI

Španski naučnici otkrili visokopatogen virus na neočekivanom mjestu

Virus je pronađen u dva uzorka mrtvih ptica pomoraca, koje su argentinski naučnici pronašli u blizini argentinske antarktičke baze "Primavera"

YouTube

E. Ag.

27.2.2024

Grupa naučnika, predvođena istraživačem CSIC-a Antonijem Alkamijem, koji radi u španskoj antarktičkoj bazi "Gabrijel de Kastilja", na otoku Desepšn, potvrdila je prisustvo visokopatogenog virusa ptičije gripe 24. februara, saopćilo je špansko ministarstvo za nauku, inovacije i univerzitete.

Zaštitne mjere

Konkretno, virus je pronađen u dva uzorka mrtvih ptica pomoraca, koje su argentinski naučnici pronašli u blizini argentinske antarktičke baze "Primavera".

Uzorci su dobiveni uz korištenje maksimalnih zaštitnih mjera kako bi se izbjeglo prenošenje virusa na ljude.

Kada su uzorci uzeti, virusi prisutni u njima su odmah deaktivirani kako bi se omogućilo njihovo sigurno proučavanje. Nakon toga uzorci su prevezeni argentinskim brodom Kombinovane antarktičke patrole, uz sve mjere sigurnosti, u špansku antarktičku bazu "Gabrijel de Kastilja" na otoku Desepšn, gdje su ih analizirali istraživači CSIC-a Anđela Vaskez i Antonio Alkami, piše Telegraf.rs.

Analiza je uvjerljivo pokazala da su ptice bile zaražene podtipom ptičije gripe H5 i da je najmanje jedna od uginulih ptica sadržala visokopatogeni virus ptičije gripe. Ove analize su se sastojale od specifičnih PCR-ova za virus gripe i podtip H5, nakon čega je uslijedilo sekvenciranje regiona sječenja proteaze, koji sa 100 posto sigurnošću definiše prisustvo visokopatogenog virusa ptičije gripe.

Ova potvrda je moguća zahvaljujući međunarodnoj saradnji, posebno s Argentinom, i koordinaciji španskog polarnog komiteta.

Prirodne barijere

Ovo otkriće će omogućiti pripremanje nacionalnih polarnih programa kako bi se izbjeglo prenošenje infekcije ljudskim sredstvima i, prije svega, izbjegla zaraza ljudi.

Ovo otkriće prvi put pokazuje da je visokopatogeni virus ptičije gripe stigao na Antarktik uprkos udaljenosti i prirodnim barijerama koje ga odvajaju od drugih kontinenata. Ovo otkriće također može objasniti smrt ptica zabilježenih tokom leta na Antarktiku.

Ova varijanta je pronađena na mnogim mjestima na sjevernoj hemisferi, a od prošlog ljeta i na južnoj hemisferi. Virus je nedavno opisan na subantarktičkim otocima, ali do danas, iako su zabilježena značajna uginuća nekih ptica na teritoriji Antarktika, nijedna zemlja nije dokazala prisustvo navedenog virusa na teritoriji Antarktika.

Španija je pokrenula protokol protiv visokopatogene ptičije gripe na Antarktiku u novembru, prije početka kampanje, koju su svi učesnici programa savjesno pratili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.