REVOLUCIONARNO

Naučnici uspješno uklonili HIV iz zaraženih ćelija

Novom tehnikom se na nivou molekula sijeku „loši“ dijelovi iz DNK

Revolucionarno otkriće. Facebook

M. Z.

20.3.2024

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu, u Nizozemskoj, upješno je eliminirao sve tragove HIV virusa iz zaraženih ćelija u laboratoriji. Za to su koristili tehniku genetskog modificiranja CRISPR-Cas, a vjeruju da ovo daje nadu da će uskoro biti osmišljen lijek za sidu, piše MedicalXpress.

Infektivne bolesti

Revolucionarno istraživanje su predstavili pred Evropski kongres kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti, koji će biti održan u Barceloni od 27. do 30. aprila.

CRISPR-Cas modificiranje gena je revolucionarna metoda u molekularnoj biologiji koja omogućava precizne izmjene genoma živih organizama. Tehnika je naučnicima koji su je smislili – Dženifer Dudni Emanueli Šarpentje, donijela Nobelovu nagradu iz hemije 2020. Iz Nobelove fondacije je rečeno da ona „ima revolucionaran utjecaj na nauku o životu, doprinosi novim terapijama za kancer i možda će ostvariti san o liječenju nasljednih bolesti“.

Tom tehnikom se na nivou molekula sijeku „loši“ dijelovi iz DNK, a naučnici teže da jednog dana u potpunosti očiste tijelo od HIV-a, iako napominju da je ovaj nalaz tek „dokaz koncepta“ i da još dugo neće postati lijek za HIV, prenosi BBC News.

- Razvili smo efikasan CRISPR napad na HIV virus u različitim ćelijama i lokacije na kojima može da bude sakriven i demonstrirali smo da lijekovi mogu specifično da se dovedu do ćelija do kojih je potrebno. Ova otkrića predstavljaju ključan napredak prema razvoju strategije liječenja - naveli su autori studije.

Kliničke aplikacije

Njihova strategija, dodaju, jeste da što sigurnije razviju ovaj sistem za kliničke aplikacije.

- Još mnogo posla će biti potrebno da se rezultati ovih testova pokažu na cijelom tijelu, za buduće terapije - rekao je vanredni profesor tehnologija matičnih ćelija i genetske terapije na Univerzitetu u Notingemu dr. Džejms Dikson, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.