PROJEKTI

Zbog tačnije vremenske prognoze: Lansiran satelit za proučavanje utjecaja oblaka na klimu

Težak nešto više od dvije tone i dugačak nešto više od 17 metara

EarthCARE satelit. ESA

E. Ag.

29.5.2024

Satelit koji će pratiti unutrašnjost oblaka kako bi se napravile tačnije vremenske prognoze i klimatska predviđanja lansiran je u srijedu u svemir.

Sonda EarthCARE poletjela je SpaceX-ovom raketom Falcon 9 iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji. Pomoći će naučnicima da razumiju kakvu ulogu oblaci i aerosoli poput prašine i dima imaju u zagrijavanju i hlađenju Zemljine atmosfere.

Satelit će također mjeriti radijaciju koju emitira planeta.

Podaci iz EarthCARE-a (Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer) mogli bi pomoći u ublažavanju prijetnji koje donosi globalno zagrijavanje, kažu stručnjaci.

To je zamisao profesora Entonija Ilinvorta (Anthony Illingworth) s Univerziteta u Redingu, koji ju je osmislio prije više od 30 godina, piše Zimo.hr.

Projekt je prihvatila Evropska svemirska agencija (ESA) 2004. godine, a kasnije je postao zajednička misija s japanskom svemirskom agencijom Jaxa.

Oblaci igraju vitalnu ulogu u kontroli temperature planeta reflektirajući sunčevu svjetlost natrag u svemir i zadržavajući toplinu. Ali malo se zna o tome kako oni pokreću klimatski sistem Zemlje.

Očekuje se da će trogodišnja misija, koja košta više od 800 miliona eura, dati odgovore na neka od tih pitanja.

Satelit je težak nešto više od dvije tone i dugačak nešto više od 17 metara. Na njemu se nalaze četiri instrumenta koji će detaljno analizirati strukture oblaka, snimati slike i mjeriti koliko topline sa Sunca zarobljavaju oblaci.

Nakon što bude lansiran, EarthCARE će kružiti oko Zemlje svakih 90 minuta na visini od oko 400 kilometara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.