NOVA GENERACIJA

SpaceX lansirao GPS satelit: Koristi se i u vojne svrhe

Kompanija SpaceX je za američku vojsku uspješno u orbitu lansirala novi GPS satelit, javlja CNN

GPS satelit je lansiran pomoću rakete Falcon 9. NASA

E. A.

19.1.2023

Lansiranjem novog GPS satelita su nastavljeni napori u jačanju konstelacije globalnih satelita za pozicioniranje i navigaciju, koju koriste aplikacije namijenjene pametnim telefonima, ali se upotrebljavaju i za ratne operacije te još mnogo toga.

GPS satelit je lansiran pomoću rakete Falcon 9 iz Cape Canaverala na Floridi, a SpaceX je potvrdio da je misija uspješno obavljena. 

Riječ je o satelitu nove generacije pod nazivom GPS III, koji se nalazi u orbiti 20.000 km iznad površine Zemlje. U toj orbiti se trenutno nalazi više od 30 GPS satelita koji pređu put oko planete za 12 sati dok bez prestanka emituju radio signale kako bi odredili preciznu lokaciju objekata na tlu. 

Modernizovani sistem

GPS III sateliti nove generacije, koje je proizvela kompanija Lockheed Martin, modernizovat će cijeli sistem. 

Plan je proizvesti do 32 satelita uključujući šest koji su lansirani od 2019. godine do danas.

Iako GPS usluge uglavnom koriste mobiteli, Lockheed Martin je naveo da služe i u vojne svrhe.

- Svemir je postao sporno okruženje sa sve konkurentnijim protivnicima. Našim vojnicima su potrebne poboljšane mogućnosti kako bi se suočili s prijetnjama. Potreba da se fokus vrati na GPS kao sistem za borbu nikada nije bila jasnija - saopćeno je iz kompanije Lockheed Martin.

Rutinski manevar

Prethodna generacija GPS satelita ušla je u službu krajem devedesetih godina prošlog stoljeća.

Nakon što je raketa Falcon 9 lansirana iz Cape Canaverala i potrošila većinu svog goriva, prva faza se odvojila od druge te je sletjela na platformu na moru. Ovo je već rutinski manevar za SpaceX koji redovno vraća svoje rakete i ponovo ih koristi, a na taj način smanjuje troškove.

Prva faza korištena za lansiranje GPS satelita ranije se koristila za SpaceX-ovu misiju Crew-5 u kojoj su četiri astronauta u oktobru otputovala na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.