VLASNIK TWITTERA

Novi problemi u imperiji Maska: Sve tri kompanije se bune

Institucionalni investitori, koji su postali i akcionari u Tesli, u petak su otvorenim pismom upozorili Upravni odbor kompanije

Smanjila se zarada. Printscreen

E. A.

23.4.2023

Prošla radna sedmica bila je prilično teška za Ilon Maska (Elon Musk) koji posjeduje tri uspješne kompanije, Teslu, Spejs X i Twiter.

Upozorenje Upravnom odboru

Institucionalni investitori, koji su postali i akcionari u Tesli, u petak su otvorenim pismom upozorili Upravni odbor kompanije da obuzda "previše posvećenog" izvršnog direktora Ilona Maska.

Investitori Tesle, koji kažu da njihov udio iznosi više od 1,5 milijardi dolara, žele da Odbor dovede više nezavisnih članova i radi više na rešavanju problema u kompaniji koji mogu predstavljati "značajne pravne, operativne i reputacione rizike" za proizvođača e-vozila.

Posebno su zabrinuti zbog odnosa kompanije i samog vlasnika prema radnicima i njihovim radničkim, ali i ljudskim pravima. U pismu se Tesla optužuje za rasnu diskriminaciju, razbijanje sindikata, potkradanje plata, seksualno uznemiravanje, nesigurne uslove rada.

- Čini se da Tesla prihvata širu kulturu po principu iznad zakona - napisali su akcionari, dodajući da se Tesla sada suočava sa krivičnim istragama američkog Ministarstva pravde, Nacionalne uprave za bezbjednost saobraćaja na auto-putevima i kalifornijskog Odeljenja za motorna vozila zbog svog auto-pilota i tehnologije o samostalnoj vožnji.

Novo lansiranje

Pismo je uslijedilo nakon eksplozije rakete Staršip, kompanije Spejs X, koja se samo 4 minute nakon polijetanja pretvorila u vatrenu loptu u vazduhu. Iako se ovo testiranje smatra uspješnim, Mask je najavio novo lansiranje u narednih nekoliko mjeseci.

Istovremeno, izveštaj Tesle o zaradi u prvom kvartalu govori da je neto prihod smanjen za više od 20% u odnosu na prethodnu godinu zbog sužavanja marži, a CNBC piše da je Mask, također, ponovo ušao u kontroverzu sa Twiterom, eliminišući potvrđen status sa naloga većine pretplatnika koji ne plaćaju i eliminišući oznake za vladine zvaničnike i naloge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.