PARMIGIANO REGGIANO

Italijani pronašli način da zaštite parmezan: Evo gdje stavljaju mikročipove

Parmezanom može da se nazove samo vrsta sira koja se proizvodi na sjeveru Italije

Dobio status zaštićene oznake porijekla (PDO) u EU 1996. godine. Instagram

E. Ag.

21.8.2023

Udruženje koje nadzire proizvodnju italijanskog sira parmezana „Parmigiano Reggiano" pronašlo je novi način borbe protiv falsificiranja njihovog sira, tako što u njega stavljaju mikročipove.

Tom metodom čipovi veličine zrna soli umetat će se u naljepnice koje se nalaze na kori kolutova parmezana, prenosi Guardian.

Čipovi funkcionišu kao dugotrajne oznake za hranu koje se mogu skenirati, ugrađeni su direktno u oznaku QR koda, a napravila ih je američka kompanija "p-Chip Corporation".

Kolutovi sira u prosjeku teški 40 kilograma

Sir, čija se historija može pratiti sve do srednjeg stoljeća, dobio je status zaštićene oznake porijekla (PDO) u EU 1996. i prema tim pravilima, parmezanom može da se nazove samo vrsta sira koja se proizvodi na sjeveru Italije, u regijama Parma i Ređo Emilija, prenosi 021.rs.

Pored toga, kolutovi sira, koji su u prosjeku teški 40 kilograma, moraju da sazrijevaju najmanje 12 mjeseci u planinskom području, a stručnjaci ih testiraju dvije godine nakon proizvodnje da bi se potvrdilo da su tamo sazreli.

Stroga pravila za dobivanje certifikata

Status PDO daje se namirnicama "proizvedenim, prerađenim i pripremljenim u datoj geografskoj oblasti korištenjem priznatog umijeća", a osim parmezana, dat je francuskom šampanjcu, portugalskom vinu i grčkom kalamata maslinovom ulju.

S obzirom na stroga pravila za dobivanje certifikata, takvi delikatesi se obično prodaju po višim cijenama, što ih čini primamljivim tržištem za imitacije, a PRC procjenjuje da godišnja globalna prodaja falsifikovanog sira dostiže oko dvije milijarde dolara (1,6 miliona funti).

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.