TRI NOVITETA

Googleove nove opcije olakšat će pretraživanje

Google je na svom službenom blogu objavio više informacija o novitetima koji će omogućiti bolje korisnički iskustvo pri pretraživanju interneta

Nova opcija na Googleu. Google

M. Z.

1.3.2024

Iz Googlea su ove sedmice najavili nove opcije koje su dostupne korisnicima njihove tražilice, a koje bi trebale olakšati iskustvo pretraživanja na kompjuterima i mobilnim uređajima. Prva takva opcija koja bi, kako su naglasili na službenom blogu, trebala pomoći u inspiraciji pri pretraživanju odnosi se na prijedloge pretraživanja koji će se pojavljivati u Googleu.

Prethodne pretrage

Iako su se prijedlozi i prije prikazivali, sada će se oni prikazivati i prije nego što korisnici upišu prvu riječ u polju pretrage. Ti prijedlozi, objašnjavaju iz Googlea, bit će bazirani na vašim prethodnim pretragama, ali i sličnim pretragama drugih korisnika. Google je dao primjer pretrage za korejskim jelom japchae - ako ste pretraživali takvo jelo, kada pokrenete njihovu tražilicu, mogli bi vam se pokazati prijedlozi druge popularne korejske hrane, pri čemu će neki prijedlozi uključivati i fotografije.

Drugi novitet odnosi se prikaz fotografija pored tekstualnih prijedloga pretraživanja koji se prikazuju ispod pretraživačke trake dok korisnici upisuju pojam o kojem žele pronaći više informacija na mreži. Dok su se među tim prijedlozima prije prikazivali fotografije koje su u potpunosti odgovaraju specifičnim proizvodima koje ste tražili, na Chromeu na Androidu i Appleovim uređajima sada će se prikazivati fotografije i drugih prijedloga, odnosno širih kategorija uređaja.

Loš internet

Treći novitet odnosi se na prijedloge pretraživanja u slučaju problema s internetskom vezom. Zahvaljujući “poboljšanim sposobnostima” Googlea na Androidu i iOS uređajima, u budućnosti će se, čak i kada internet bude jako spor, na mobilnim uređajima prikazivati prijedlozi pretraživanja nakon što počnete upisivati prva slova u tražilici. Da bi pretraživanje bilo uspješno i pri lošijoj vezi, Chrome će prvo preuzeti lagani i “read-only” model koji sadrži najpopularnije prijedloge pretraživanja s lokalnog Googleova servera i pohraniti ga u korisnički direktorij.

Ovo su samo posljednji u nizu noviteta koje je Google predstavio na svojoj tražilici, a kompanija je nedavno najavila i nove opcije za svoj preglednik internetskih stranica Chrome koje su bazirane na umjetnoj inteligenciji, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.