NOVI CHATBOT

Predstavljen GPT-4o: Digitalni asistent koji učestvuje u razgovorima u stvarnom vremenu

ChatGPT je mogao govoriti prirodnim glasom koji zvuči ljudski, kao i glasom robota - čak je otpjevao dio jednog odgovora

Model će biti dostupan korisnicima koji ne plaćaju pretplatu. X (Twitter)

E. Ag.

14.5.2024

ChatGPT će uskoro postati puno korisniji. OpenAI je u ponedjeljak najavio svoj najnoviji veliki jezički model umjetne inteligencije za koji kaže da će ChatGPT učiniti pametnijim i lakšim za korištenje.

Novi model, nazvan GPT-4o, ažuriranje je prethodnog modela GPT-4, koji je lansiran prije nešto više od godinu. Model će biti dostupan korisnicima koji ne plaćaju pretplatu, što znači da će svako putem ChatGPT-a dobiti pristup najnaprednijoj tehnologiji OpenAI-ja, piše CNN.


Veliki korak naprijed 

Na temelju demonstracije u ponedjeljak, GPT-4o će ChatGPT pretvoriti u digitalnog ličnog asistenta koji može učestvovati u razgovorima u stvarnom vremenu. Također će moći komunicirati koristeći tekst i 'viziju', što znači da može pregledavati snimke zaslona, fotografije, dokumente ili grafikone koje su prenijeli korisnici, prenosi Tportal.hr.

Glavna tehnološka direktorica OpenAI-ja Mira Murati rekla je da će ažurirana verzija ChatGPT-a sada također imati mogućnosti sjećanja, što znači da može učiti iz prethodnih razgovora s korisnicima te raditi prijevod u stvarnom vremenu.

- Ovo je prvi put da stvarno činimo veliki korak naprijed kada je riječ o jednostavnosti korištenja - rekla je Murati tokom demonstracije iz sjedišta kompanije u San Francisku.

Novo izdanje dolazi dok OpenAI nastoji zadržati prednost ispred sve veće konkurencije u utrci u AI-ju. Rivali, uključujući Google i Metu, rade na izgradnji sve moćnijih LLM-ova (velikih jezičkih modela) koji pokreću chatbotove koji se mogu koristiti za uvođenje AI tehnologije u razne druge proizvode.

Događaj OpenAI održan je dan prije Googleove I/O konferencije za programere na kojoj se očekuje da će kompanija objaviti ažuriranja svog modela Gemini AI. Poput novog GPT-4o, Googleov Gemini također je multimodalan, što znači da može tumačiti i generirati tekst, slike i zvuk. Ažuriranje OpenAI-ja također dolazi prije očekivanih najava AI-ja od Applea na njegovoj Svjetskoj konferenciji programera sljedeći mjesec, koja bi mogle uključivati nove načine uključivanja AI-ja u nadolazeća izdanja iPhonea ili iOS-a.

U međuvremenu, najnovije GPT izdanje bit će korisno Microsoftu, koji je uložio milijarde dolara u OpenAI kako bi AI tehnologiju ugradio u Microsoftove proizvode.

Rukovoditelji OpenAI-ja demonstrirali su (glasovni) razgovor s ChatGPT-om kako bi dobili upute u stvarnom vremenu za rješavanje matematičkog problema, ispričali priču za laku noć i dobili savjete o kodiranju. ChatGPT je mogao govoriti prirodnim glasom koji zvuči ljudski, kao i glasom robota - čak je otpjevao dio jednog odgovora. Alat je također mogao pogledati sliku grafikona i raspravljati o njemu.

Umjetna inteligencija iz filmova

Također su pokazali model koji detektira emocije korisnika; u jednom je slučaju osluškivao disanje direktora i potaknuo ga da se smiri. ChatGPT je također mogao voditi razgovor na više jezika automatskim prevođenjem i odgovaranjem. Alat sada podržava više od 50 jezika, prema OpenAI-ju.

- Novi glasovni (i video) način rada najbolje je računarsko sučelje koje sam ikada koristio - rekao je izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman u postu na blogu nakon objave.

- Osjećaj je kao umjetna inteligencija iz filmova; i još mi je pomalo iznenađujuće da je to stvarno. Pokazalo se da skraćivanje vremena odgovora i izražajnosti na ljudsku razinu zbilja igra veliku ulogu.

Murati je rekla da će OpenAI pokrenuti ChatGPT desktop aplikaciju s GPT-4o mogućnostima, dajući korisnicima još jednu platformu za interakciju s tehnologijom. GPT-4o će također biti dostupan programerima koji žele izgraditi vlastite prilagođene chatbotove iz OpenAI-jeve GPT trgovine, značajke koja će sada biti dostupna i korisnicima koji ne plaćaju.

Ažurirana tehnologija i značajke bit će postavljene na ChatGPT u nadolazećim mjesecima. Korisnici besplatnog ChatGPT-a imat će ograničen broj interakcija s novim modelom GPT-4o prije nego što se alat automatski vrati na oslanjanje na stari model GPT-3.5; korisnici koji plaćaju imat će pristup većem broju poruka s najnovijim modelom.

OpenAI je rekao da ChatGPT koristi više od 100 miliona ljudi. Međutim, ažurirano iskustvo ChatGPT-a i mogućnost interakcije s njim na desktop računarima i kroz poboljšane glasovne razgovore moglo bi još većem broju ljudi dati razlog za korištenje ove tehnologije. Ovi potezi dolaze u paralelno s integracijom AI-ja u široko korištene potrošačke proizvode od Googlea i Mete, poput Instagrama i Google Assistanta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.