TEHNOLOŠKI DIV

Prvi put u historiji Samsunga: Nezadovoljni zaposlenici najavili štrajk, odbijaju nagodbu

Na krizu su nedavno pokušali odgovoriti uvođenjem šestodnevne radne sedmice

Vodstvo Samsunga ponudilo im je povišicu od 5,1 posto. Facebook

E. Ag.

30.5.2024


Nacionalni sindikat radnika Samsung Electronicsa za 7. juni je najavio svoj prvi štrajk ikada, jednodnevnu obustavu rada s ciljem povećanja plaća i usklađenja bonusa s dobiti kompanije

Južnokorejski tehnološki div Samsung suočit će se sljedeće sedmice s prvim štrajkom u svojoj historiji. Radnici, okupljeni u sindikat, najavili su da će 7. juna organizirati prvu obustavu rada ikada, pa će dobar dio njih na jedan dan zaustaviti rad. Nacionalni sindikat, čije članstvo čini oko 280 hiljada radnika, odnosno gotovo četvrtina svih zaposlenika Samsung Electronicsa, pozvao je svoje članove da taj dan iskoriste plaćeni dopust te protestuju kako bi im se poboljšali finansijski uvjeti rada.

Odluka o štrajku donesena je nakon propasti pregovora s upravom, u kojima je sindikat tražio povećanje plaća za 6,5 posto i usklađenje godišnjih bonusa s dobiti kompanije. S druge strane, vodstvo Samsunga ponudilo im je povišicu od 5,1 posto i nije pristalo na predložene kompromise. Nakon osme runde pregovora, održane ove srijede, odluka sindikata je pokrenuti štrajk, koji bi mogao značajnije naštetiti kompaniji, ali i svjetskim lancima dobave u području poluvodiča.

Provede li se plan u djelo, bit će to prvi štrajk u 55-godišnjoj historiji Samsunga, kompanije u kojoj je sindikalno udruživanje bilo zabranjeno do 2020. godine. Iz uprave poručuju da i dalje vjeruju u nastavak pregovora. U Samsungu, inače, "ne cvijeta cvijeće" u posljednje vrijeme – prošlu su godinu zaključili s nezadovoljavajućim poslovnim rezultatima u glavnim segmentima, dobit im je bila najslabija od 2009. naovamo, a izgubili su i vodeće mjesto na ljestvici najprodavanijih marki mobitela, piše Bug.hr.

Na krizu su nedavno pokušali odgovoriti uvođenjem šestodnevne radne sedmice, smijenili su direktora odjela za čipove Kjung Kje-hjuna jer kompanija kaska za konkurencijom u AI-ju, no početkom ove godine dobit se ipak naglo oporavila. Ne čudi stoga da zaposlenici sada žele nešto bolje uvjete i više plaće, dok izgovore uprave o "krizi" komentiraju riječima: "Kompanija govori da je u krizi sve vrijeme, već deset godina", pa smatraju da to ne može biti razlog za odbijanje sindikalnih zahtjeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.