FILM I TV

Sanela Prašović-Gadžo: Sve je ovo izazov

Prašović: Nadam se da ćemo svi zajedno primitivizam pobijediti

Piše: Avaz.ba

9.12.2017

Subota, 2. decembar 

Dan ispunjen ljubavlju

Divno decembarsko jutro u kojem su me sačekale desetine lijepih poruka nakon sinoćnje emisije u kojoj je moja gošća bila Arijana Saračević-Helać. Kolege su veoma emotivno reagirale. Valjda su se prepoznale u našoj iskrenoj priči. Inboxi svi zatrpani porukama. Uživam čitajući i odgovarajući. Stižem otići i u bolnicu u posjetu prijateljici, a potom i susresti se s prijateljima koje volim. Cijeli dan ispunjen ljubavlju. I iskrenošću. Dan onako baš za moju dušu.

Nedjelja, 3. decembar

Otkud mu pravo?

Tokom noći je pao snijeg. Obradovala me njegova bjelina ujutro. Nakon jutarnje kafe stiže mi poruka od Arijane. Preslika posta sa FB koji je objavio izvjesni državni službenik, zamjenik sekretara Predsjedništva BiH Dženan Selimbegović. Čitam nekoliko puta.

Ne mogu da vjerujem da neko to može tako brutalno napisati, neko koga nikada u životu nisam srela, vidjela, upoznala. Neko ko me ne poznaje. Ja sam novinarka, da, ali sam i majka, sestra, kćerka, supruga. Pitam se u sebi - otkud mu pravo? Otkud mu pravo da me vrijeđa? Potom shvatam da ne želim direktno reagirati prema njemu. On nije toga vrijedan. Reagiram prema Predsjedništvu BiH i objavljujem na Facebooku to. Slobodni mediji prenose moj post. Prvo „Avaz”, odmah potom i „Oslobođenje”, Radio Sarajevo...

Ponedjeljak, 4. decembar

Burna reakcija građana

Stotine poruka je ponovno u mojim inboxima. Građani veoma burno reagiraju na primitivizam i šovinizam zamjenika sekretara Predsjedništva BiH Dženana Selimbegovića. To postaje vodeća tema u državi. Na naslovnoj je strani „Avaza”, ali i Televizija N1 bavi se tim u dva priloga koja prave danas.

Zovu me kolege iz mnogih medija. Ne znam više šta bih rekla. Uvrijeđena sam i boli me sve to. Boli me jer me javno uvrijedio čovjek koji me nikada u životu nije ni sreo. Majka sam dvije kćerke pa me još više boli i zbog toga.

Utorak, 5. decembar

Država nas mora zaštititi

Dan započinje odlaskom na sastanak s divnim damama. Razlog susreta su neformalni razgovori o nasilju nad ženama i djecom putem interneta i mobilne telefonije. Razgovarale smo o kampanji čiji je cilj zaustavljanje nasilja putem interneta, a organizirana je u sklopu Inicijative za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona FBiH radi stvaranja zakonodavnog okvira za sankcioniranje osoba koje vrše krivična djela putem informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT). Susret su organizirali "One World Platform" i Centar ženskih prava.

Zaključujem da je za sigurnost građana odgovorna država. Država nas mora zaštititi.

Poslije podne sam u produkciji i radim montažu emisije. Gošća mi je sjajna prorektorica Univerziteta „Burch” Adisa Omerbegović-Arapović. Fascinirana sam ovom damom. U jednom trenutku smo obje na ivici emocija da zaplačemo u emisiji. Dvoumim se da li da to izrežem ili da ostavim. Ostavljam. Ne volim da kratim.

Srijeda, 6. decembar

Saučesnici šovinizma

Odlazak frizeru uvijek mi donese radost. Volim te male ženske rituale. Kolege me nastavljaju zvati. Ombudsmeni reagiraju, otvaraju predmet. Mnogi reagiraju. No, oni koji trebaju još ništa. Mislim na Predsjedništvo BiH. Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je saopćio da se kurtoazno ograđuje od komentara Dženana Selimbegovića, ali nema govora o sankcijama. To nije dovoljno. Selimbegović je državni službenik i on ima odgovornost prema javnosti. Njegova javno izgovorena riječ je važna. Ako Predsjedništvo BiH ne pokrene disciplinski postupak i sankcioniranje, onda to znači odobravanje i aplaudiranje takvom ponašanju. Onda postaju saučesnici tog šovinizma.

Ovog dana sam imala i važan poslovni sastanak i važne pregovore. Uh, kakvo je to nadmetanje bilo. Menadžersko.

Četvrtak, 7. decembar

Lijepe duše

Konačno jedan malo mirniji dan. Ujutro odgovaram na e-mailove i poruke. Potom ručak s prijateljicom koja suncem obasjava moj život. Svi mi imamo te neke lijepe duše koje nam donose radost. Ovaj dan je zbog nje lijep. Razgovaramo o svemu što se dešavalo. Ona na mene djeluje kao „apaurin“.

Dan završava odličnom reakcijom BHRT-a na uvredljiv i šovinistički komentar Dženana Selimbegovića i ambasadora Mirze Hajrića. BHRT je reagirao direktno i oštro. Traže sancije od Predsjedništva i MVP-a BiH. Eh, tako se to radi. Taman tako.

Petak, 8. decembar

Hvala svim divnim ljudima

U 10 sati odlazim u hotel „Bosnia” na konferenciju o predstavljanju inicijative za izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH, a u cilju stvaranja zakonodavnog okvira za sankcioniranje osoba koje vrše krivična djela putem informaciono-komunikacionih tehnologija. Ja tu dođem kao ekspert, jer sam nasilje putem interneta osjetila više puta na svojoj koži. Ove sedmice ovo je drugi sastanak o ovoj temi. Veoma je važno da se ove izmjene Zakona usvoje. Mnogo je važno. Moramo svi zajedno raditi na tome.

Bila je ovo jedna izuzetno teška sedmica za mene. Bog nam da onoliko koliko možemo da ponesemo. Tužna sam što među nama postoje osobe koje su primitivne, brutalne i šovinističke raspoložene. Tužna sam i što ih neke dame podržavaju.

S druge strane, hvala svim divnim ljudima, stotinama, hiljadama onih koji su proteklih dana Arijani i meni dali podršku. Sve je ovo izazov. Bol će proći. Suze ćemo obrisati. A nadam se da ćemo svi zajedno primitivizam pobijediti.

Iza mene je jedna od najtežih sedmica u životu. Ona iza koje se uči. Ja sam naučila da budem jaka. I naučila sam da ne budem tiha onda kada moram biti glasna. I naučila sam da prepoznam spinove koji uslijede kada odgovorite glasno. Brutalni su. Lako ih je prepoznati. Brutalni i primitivni. Svi smo zajedno naučili i uočili veliku borbu između urbanog i primitivnog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.