SUĐENJE

Sud odbio Vajnstina, optužnice za seksualne napade ostaju

Odbačena tačka optužnice tiče se navodnog seksualnog napada Vajnstina na jednu ženu 2004. godine

Reditelj ispred suda. AFP

Avaz.ba

21.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Sudija njujorškog suda odbio je zahtjev Harvija Vajnstina (Harvey Weinstein)  da odbaci optužnice protiv njega u vezi sa seksualnim zlostavljanjem dvije žene, ne prihvatajući Vajnstinovo obrazloženje da je optužnica neodrživa zbog proceduralnih propusta u radu policije i tužioca, prenose Agencije.

Sudija vrhovnog suda Džejms Burk saopćio je svoju odluku na saslušanju u prepunoj sudnici suda na Menhetnu.

Vajnstinov advokat rekao je okupljenim novinarima ispred sudnice da je razočaran ovom odlukom, ali da je siguran da će njegov klijent tokom suđenja dokazati da nije kriv.

Sudija Burk je u pisanoj odluci, koja je saopćena nakon saslušanja, kazao da nije pronašao osnov za navode optuženog Vajnstina u vezi sa proceduralnim propustima tužioca ili propusta u primjeni zakona.

Ova presuda je uslijedila dva mjeseca nakon što je sud odbacio jednu od krivičnih optužbi protiv nekadašnjeg producenta Harvija Vajnstina pošto je tužilac saopćio da se neće tome protiviti s obzirom na informacije do kojih su došli tokom istrage.

Odbačena tačka optužnice tiče se navodnog seksualnog napada Vajnstina na jednu ženu 2004. godine.

Holivudski producent Harvi Vajnstin izjasnio se ranije pred sudom da nije kriv povodom svih tački optužnice za seksualno zlostavljanje.

Slučaj “Vajnstin” je bio povod za formiranje pokreta “Me too”, pa su stotine žena javno optužile moćne biznismene, vladine zvaničnike i ljude iz svijeta zabave za zlostavljanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.