POZNATI REDITELJ

Džejms Kameron progovorio o svojim predviđanjima: Ova tehnologija je budućnost filma

I dok Kameron ima velike planove za nastavak franšize, s još tri filma Avatar, reditelj je otvoren za eksperimentiranje s drugim potencijalnim novinama u kinematografiji

Kameron: Ima velike planove za nastavak franšize. Instagram

A. Č.

20.12.2022

Reditelj Džejms Kameron (James Cameron) progovorio je o svojim predviđanjima što bi mogla biti sljedeća velika promjena koja će u bliskoj budućnosti doći u kinematografiju.

Poznati reditelj stoji iza nekih od najvećih blockbuster hitova u historiji, uključujući Avatar, film s najvećom zaradom svih vremena. 

I na dobrom je putu prema još jednom uspjehu na blagajnama s nedavnim izdanjem dugoočekivanog filma Avatar: Put vode.

I dok Kameron ima velike planove za nastavak franšize, s još tri filma Avatar, reditelj je otvoren za eksperimentiranje s drugim potencijalnim novinama u kinematografiji.

- Dakle, kako bih stvorio film Avatar, cijeli dan radim u virtualnoj stvarnosti (VR). Skidam naočale i stavljam ih u ruke samo da mogu trčati po setu a da se ne spotaknem i ne padnem - rekao je za Unilad.

Rad s virtualnom kamerom nije ništa novo za popularnog filmaša, koji je rekao da to radi već posljednjih 20 godina. Ali kada je u pitanju pisanje narativne fikcije u VR-u, Kameron priznaje da još nije do kraja jasno kako bi to izgledalo.

- Govorimo li o VR imerzivnom procesu kamere? Ili govorimo o stvarnom renderiranju VR svjetova u stvarnom vremenu? Još nismo na točki u kojoj možemo napraviti kvalitetu slike koju možemo postići na filmu u koji su utrošeni milijuni sati renderiranja - rekao je Kameron.

Iako trenutno nije moguće stvoriti u stvarnom vremenu film poput Avatara, koji već predstavlja ogroman korak naprijed u smislu CGI-ja i vizualnih efekata, to ne znači da filmsko snimanje u VR-u nije mogućnost.

- Možemo li zamisliti VR narativ? Da, i čak bih volio eksperimentirati s tim u nekom trenutku. Ali bavio bih se drugačijim predmetom od ovoga tako da nije tako računalno zahtjevan i da to možemo raditi u stvarnom vremenu. Istražio bih to, svi novi alati su mi zanimljivi - kazao je reditelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.