MUHAREM OSMANAGIĆ

Bolni oproštaji od Hareta, ratnog snimatelja okupiranog Sarajeva: Bio je spreman da pogine!

Nenadoknadivo je, mnogo si rano otišao, Hare, napisao je Haris Pašović.

Muharem Osmanagić Hare. Facebook

Nerma Ajnadžić

20.1.2023

Zahvaljujući Muharemu Osmanagiću Haretu, poznatom bh. snimatelju, stravični snimci iz Sarajeva tokom opsade ovog grada obišli su svijet.

Vječno su zabilježeni užasni zločini, a strah Sarajlija za živote njihovih najmilijih kroz snimke se može osjetiti.

Vijest o smrti Osmanagića pogodila je mnoge.

Bh. novinarka Arijana Saračević-Helać oprostila se od Muharema emotivnim status.


- Izgubili smo još jednog kolegu i druga, našeg Hareta. Sjećate li se Titove ulice i 2. maja 1992. godine. To je taj Hare, bio spreman da pogine. Snimao je i svjedočio najvažnijim događajima iz bliske prošlosti BiH. Bio je ratni snimatelj čije su slike obišle svijet.

Tačno na današnji dan prošle godine, vidjeli smo se na komemoraciji našeg Hakije H. Plakao je Hari i samo šutio. Skupila se sva ratna raja. Kada odu, patimo i nikad ne prebolimo. Veliki si, dragi Hare - napisala je Saračević-Helać.

I status bh. reditelja Harisa Pašovića posvećen Muharemu Osmanagiću tjera suze na oči.

- On je snimio neke od najvažnijih snimaka u istoriji Bosne i Hercegovine i svjetskog ratnog novinarstva, a nije imao mnogo svojih ličnih slika. Na najpoznatijoj, koju je napravio naš veliki fotograf Danilo Krstanović, Muharem Osmanagić Hare, štiti glavu od sunca majicom, i smije se Danilu u objektiv, onim svojim dragim osmijehom kojim je sve nas, svoje prijatelje i saradnike, veselio. Ta slika je sada svuda uz objavu o njegovom odlasku. Kao da nas Hare tješi, kao da kaže, nije to ništa, može i gore... Hare, ali ja sam neutješan. Nedostajat će tvojoj porodici i svim tvojim prijateljima tvoja jedinstvena dobrota, tvoje superiorno poznavanje snimateljske umjetnosti, tvoja neopisvo velika hrabrost i tvoja ogromna snaga. Nedostajat će nam tvoja ljubav koju si nam davao neposredno i bezrezervno. Nenadoknadivo je. Mnogo si rano otišao, Hare - napisao je Pašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.