U KOŽI DRAKULE

Ekskluzivni intervju oskarovca Nikolasa Kejdža za "Avaz": Volim sve što potiče moju maštu

Istražujem mračnu stranu međuljudskih odnosa, kazao je Kejdž

Kejdž: Sve što upijam filtriram kroz svoj instrument. © 2023 UNIVERSAL STUDIOS. All Rights Reserved.

Nerma Ajnadžić

22.4.2023

Nikolas Kejdž (Nicolas Cage) “uletio” je u kožu grofa Drakule, vjerovatno najpoznatijeg vampira na svijetu. Oni koji su do sada imali priliku premijerno pogledati novi horor, ali s umjerenom dozom humora “Renfield”, a potom i u američkim kinima na redovnom repertoaru, slažu se da oskarovcu odlično stoje dugi očnjaci koji mu služe da se hrani krvlju.

A to će od 27. aprila moći procijeniti i Bosanci i Hercegovci, kada ovo ostvarenje stiže u bh. kina.

Hrabro i jedinstveno

Oduvijek su nas učili da su stvorenja poput vampira zla, a u modernoj verziji filma o Princu tame njegov odani sluga Renfild (Renfield), kojeg utjelovljuje Nikolas Holt (Nicholas Hoult), želi otkriti postoji li život izvan sjenke Drakule, najnarcisoidnijeg šefa u historiji.

U ekskluzivnom intervjuu koji je “Dnevni avaz” dobio zahvaljujući “Una Filmu”, distributeru filmova studija “Universal” za teritoriju Bosne i Hercegovine, oskarovac Nikolas Kejdž je vrlo otvoreno govorio o ovoj ulozi i žanru horora, u čemu je pronalazio inspiraciju da utjelovi Princa tame, a otkrio je i kako je njegov otac utjecao na sve to.

Nikolas Kejdž kao Princ tame. © 2023 UNIVERSAL STUDIOS. All Rights Reserved.

Kakva je bila Vaša prva reakcija kada ste čuli za “Renfield”?

- Mislio sam da će nam to dati priliku da možda igramo tonom kojem se zaista divim otkako sam gledao “Američkog vukodlaka u Londonu”. Ako možete pogoditi tu komediju i horor, imate nešto sasvim posebno i ukusno.

Šta ste mislili o scenariju?

- Moja prva reakcija kada sam ovo pročitao bila je da je hrabro i jedinstveno. “Renfield” je originalan i to je poput studije o toksičnim vezama koje tako često viđamo. Mislio sam da je smiješno, ali i potresno. Ovdje je tanka linija između tragedije i komedije s ranjivim pristupom Nikolasa Holta liku Renfilda (Renfield). Dakle, to je pažljiv ton koji Kris Mekej (Chris McKay) udara i nešto poput čina balansiranja.

Stvarno i magično

Vidjeli smo mnoge izvedbe Drakule. Šta je na Vas utjecalo pri kreiranju ovog jedinstvenog portreta?

- Da, Drakula je lik koji je mnogo puta rađen. Uspomene koje imam sežu u vrijeme kada sam imao četiri ili pet godina, kada je moj otac puštao crno-bijele nijeme filmove, a jedan od njih je bio “Nosferatu” s Maksom Šrekom (Max Schreck). I da vam kažem nešto, kada vidite taj film tako mladi, dok on svojim očima i prstima radi te ludosti, to ostavlja neizbrisiv utisak. Ne nestaje! Dakle, u “Renfield” sam želio da unesem malo svog uvažavanja efekta koji je Šrekov nastup imao na mene, a također i na mog oca - koji je govorio srednjoatlantskim naglaskom i bio je nevjerovatno inteligentan, uvijek znajući da je najpametniji čovjek od svih u sobi u koju je ušao. Onda sam pomislio: „Hajde da ovo malo otvorimo i pogledamo neke od sjajnih ženskih predstava za koje mislim da bi mogle biti primjenjive na ovu verziju Drakule. Posebno sam razmišljao o odnosu koji je lik En Bankroft (Anne Bancroft) imao s Dastinom Hofmanom (Dustin Hoffman) u “Diplomcu”. Tako je njen glas počeo da mi pada na pamet, što me vrlo raduje. Također vjerujem da je nastup Gerija Oldmena (Gary Oldman) bio nokaut jer je donio ranjivost, a nadamo se da će toga biti malo i ovdje, iako je ovo više komedija.

Frank Lanđela (Langella) bio je sjajan jer je donio šarm, pa sam odlučio da se i ja poigram tim. A tu je i priznanje za portret Bele Lugosija u Univerzalskoj kormilarnici, koga svi smatraju ultimativnim Drakulom, s onom kadencom njegovog načina govora koja je zaista ušla u psihu lika. Ali Drakula za kojeg mislim da je najsličniji mom, djelimično zato što moj otac toliko liči na njega, jeste Kristofer Li (Christopher Lee). To je izvedba u koju se činilo da je najlakše i potpuno prirodno “upasti”. U svakom slučaju, sve što upijam i primam od ovih drugih utjecaja filtriram kroz svoj instrument.

Kejdž: Kako je moj otac utjecao na interpretaciju Princa tame. © 2023 UNIVERSAL STUDIOS. All Rights Reserved.

Kako biste opisali izgled svog lika?

- Prije svega, tu je sjajan tim. Džuls Holdren (Jules) iz odjela za kosu je dizajnirao zaista nešto lijepo s Kristofer Li “lookom” iz 60-tih, a šminka Kristin Tinslij (Christien Tinsley) donijela je nešto što je uvjerljivo i neobično stvarno i magično u isto vrijeme. Nadajmo se da će se ova dva elementa, vanjski i unutrašnji, sudariti na takav način da će rezultirati Drakulom za pamćenje. Na početku našeg filma Drakula je užasno izobličen, pa se podmlađuje kroz ispijanje krvi; ali to je dug, mukotrpan i odvratan proces koji počinje najgrotesknijim izgledom da bi se potom polako uvukao u lik koji vidimo kasnije. U tom smislu uvijek razmišljam o Džonu Hurtu (John) i njegovom nevjerovatnom nastupu u ulozi “Čovjeka slona”, gdje još dobivate puno emocija iz samog govora tijela, iz očiju i glasa.

Čar u krvi

Jeste li oduvijek bili fan horor žanra, a posebno Drakule?

- Uživam u carstvu horora jer volim sve što potiče moju maštu, a filmovi o Drakuli i vampirima su divni za tu svrhu. Dakle, oduvijek sam bio fan, a posebno “Hammer Horror” filmova. Gotovo da postoji čar u toj krvi koja ne izgleda sasvim stvarno. Ne volim besplatne slasher filmove i mislim da je ukus Krisa Mekeja nasilniji od mog, ali, opet, on to radi na komičan način. Dakle, to je kao uber nasilje koje ide u takvu zonu u kojoj ne možete da ne budete šokirani, kao što se dogodilo s Kronenbergom (David Cronenberg, op. a.) i “Kontrolorima”. Mislim da Kris to donosi ovdje.

Kako gledate na odnos Drakule i Renfilda u ovom filmu?

- To je toksična veza, s fizičkim i verbalnim zlostavljanjem. To je jedna od onih stvari u kojima takozvani gospodar i takozvani sluga imaju odnos ljubavi i mržnje iz kojeg ne mogu izaći. Ovdje ga primjenjujemo na natprirodnu horor komediju, ali sama tematika nije smiješna. Zapravo, to je prilično strašno i uznemirujuće, iako je u osnovi i jedna vrsta ljubavi, ali postoje trenuci kada je to samo zlostavljanje. Istražujemo mračnu stranu međuljudskih odnosa, koju nije lako preuzeti i dati zaokret komedije. Zeznuto je to.

Kejdž i Holt: Začarani odnos ljubavi i mržnje. © 2023 UNIVERSAL STUDIOS. All Rights Reserved.

Igrao je mog sina

Šta je, prema Vašem mišljenju, Nikolas Holt unio u lik Renfilda?

- Predstava Dvajta Fraja (Dwight Frye) kao Renfilda je nedvojbeno još fascinantnija i složenija od Bele Lugosija u klasičnom “Drakuli” iz 1931. Mislim da ono što je Fraj unio u lik i mnoge druge njegove izvedbe stoji usamljeno u toj eri. Radio sam s Nikolasom Holtom na filmu “Prognostičar”, gdje je igrao mog sina, tako da sam znao da ima ovako zgodnu građu i veoma duboke oči, pune duše. Ono što ovaj “Renfield” čini tako uvjerljivim je to kako Holt može isporučiti patetiku i ranjivost. To je upravo tu u njegovom nastupu, a povrh toga ima i ovaj "čaplinski" komični šarm koji je vrlo efektan na kameri. Sviđa mi se njegova verzija lika Renfilda.

Veliki fan Akvafine

Akvafina (Awkwafina) igra ključnu ulogu u priči kao Rebeka (Rebecca), osoba koja će potaknuti Renfildovo zanimanje za okončanje njegove nasilne veze s Drakulom.

- Pa, rekao sam joj odmah da sam njen veliki fan. Mislim da ona ima najbolji glas u poslu, a njen tajming je besprijekoran. Želio sam da radim s Akvafinom otkad sam je video u “Crazy Rich Asian” i, iako nisam imao toliko posla s njom u ovom filmu, mogu reći da je dobra osoba.

Unosi srce u film

Šta možete reći o reditelju Krisu Mekeju?

- Kris je veoma inteligentan čovjek. Razlog zbog kojeg sam bio uzbuđen raditi s njim je taj što mi se dopalo ono što je uradio s “Lego Batman filmom”. Mislio sam da je humor u tom filmu bio dobar onoliko koliko i može biti. I vidjevši šta je uspio da uradi sa “Sutrašnjim ratom” u pogledu izgleda čudovišta, znao sam da će briljantno podnijeti sve efekte ovdje. On je jednostavno fantastičan s tonom i daje zaista sjajne rediteljske note. Jedan od mojih zadataka kao glumca je da mogu olakšati rediteljevu viziju, pa sam pokušao da mu dam ono što je tražio, uvjeren da će koristiti prave stvari. Mislim da Kris, također, unosi srce i iskren patos u film, posebno zbog teme. Dakle, rezultat je komedija i horor s malo ubačenim “Istočno od raja”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.