TV VREMEPLOV

"Dani groma": Film u kojem su put zajedno glumili Tom Kruz i Nikol Kidman

Film je 1990. režirao Toni Skot

Nikol Kidman i Tom Kruz. Facebook

11.9.2023

„Dani groma“ (Days of Thunder) je američka sportska akciona drama iz 1990. godine koju su producirali Don Simpson i Džeri Brukhajmer (Jerry Bruckheimer), a režirao Toni Skot (Tony Scott).

U filmu glume Tom Kruz (Cruise), Nikol Kidman (Nicole), Robert Duvall, Rendi Kvajd (Randy Quaid), Keri Elves (Cary Elwes), Karoline Vilijams (Caroline Williams) i Majkl Ruker (Michael Rooker).

Svijet utrka

Priča o putu talentiranog mladića koji želi postati najbolji vozač autoutrka. Pojavljuje se niotkuda u već etabliranom svijetu utrka. Bez obzira na nedostatak iskustva, na stazi uspijeva uvijek napraviti pravi potez i time osvaja naklonost Tima Dolana.

On ga upozna s bivšim legendarnim vozačem, koji vidi veliki potencijal u njemu i uvjeren je da od njega može stvoriti najboljeg vozača. Ipak, veliki problem predstavlja njegov težak karakter, zbog kojeg konstantno dolazi u sukob, ne samo s ostalim vozačima, nego i s članovima svog tima.

U jednoj vožnji zadesi ga nesreća i umalo izgubi vid, a liječi ga mlada neurohirurginja u koju se na prvi pogled zaljubljuje...

Prvi put

Kritike filma su uglavnom bile loše, smatrajući da producenti, režiser i glavni glumac bespotrebno i umjetno ponavljaju priču „Top Guna“. Usprkos toga, imao je solidan uspjeh. Široj publici je poznat i po tome što su u njemu prvi put zajedno nastupili Tom Kruz i Nikol Kidman, koji će kasnije postati holivudski superpar 1990-ih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.