HOLIVUD

Uvedena nova kategorija nagrade Oskar, dodjeljivat će se od 2026. godine

Kasting reditelji igraju bitnu ulogu u stvaranju filma

Uvedena nova kategorija nagrade Oskar. Instagram

H. J. I.

11.2.2024

Oskari će uvesti novu kategoriju za najbolju glumačku postavu, prvu novu takmičarsku nagradu Akademije u više od 20 godina, a kategorija će se pojaviti na dodjeli Oskara 2026.

- Kasting reditelji igraju bitnu ulogu u stvaranju filma, a kako se Akademija razvija, ponosni smo što dodajemo kasting dosadašnjim disciplinama koje prepoznajemo i slavimo. Čestitamo našim članovima Casting Directors Brancha na ovoj uzbudljivoj prekretnici i na njihovoj predanosti i marljivosti tijekom ovog proces -  stoji u izjavi izvršnog direktora Akademije Bila Kramera (Bill) i predsjednice Dženet Jang (Janet Yang).

Casting Directors Branch, osnovan 2023., reagirao je na vijest nazvavši je "zasluženim priznanjem" i "svjedočanstvom predanih napora njihovog ogranka". Posljednji put nova takmičarska kategorija uvedena je 2001. godine, kad je osnovana nagrada za najbolji dugometražni animirani film.

Reditelj filma "John Wick: Chapter 4" Čad Stahelski (Chad) također je zatražio od Akademije da uvede nagradu za najboljeg kaskadera. 

- Sastajali smo se s članovima Akademije i vodili te razgovore i, da budem iskren, bilo je nevjerovatno pozitivno i nevjerovatno poučno. Svi s obje strane žele da se ovo dogodi. Žele vratolomije na dodjeli Oskara. To će se dogoditi - rekao je Stahelski prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.