EVO KO SU NOMINIRANI

Od Globusa do Oskara: Kreće sezona lova na nagrade u Holivudu

Sezona traje do dodjele Oskara 10. marta i uključuje nekoliko dodjela nagrada i bezbrojne intervjue

Počinje sezona. AP

D. R.

6.1.2024

Sezona dodjela holivudskih nagrada ovog vikenda počinje punom parom nedjeljnom svečanom dodjelom Zlatnih globusa, a glumci razmišljaju kako uživati u navali pozornosti i preživjeti uspone i padove.

Britanka Keri Muligan (Carey Mulligan), dvostruko nominirana za Oskar, koja se ove godine natječe za Zlatni globus za najbolju glumicu (film Maestro), rekla je: "Oh, samo uživam, zabavljam se i ne shvaćam to preozbiljno." Muligan je rekla da je oduševljena onim što naziva "ljupkim sestrinstvom" glumica nominiranih ove godine, uključujući Margot Robi (Robbie), Emu Stoun (Emma Stone), Lili Gladston (Lily Gladstone) i Greta Li (Greta Lee).

Uzbudljiva sezona

Oskarom nagrađena Stoun, nominirana za Zlatni globus za najbolju glumicu (Poor Things), priznala je da je sezona dodjele nagrada "i vrlo iscrpljujuća i vrlo uzbudljiva". Ove sedmice na filmskom festivalu u Palm Springsu nominirani za Zlatni globus podijelili svoju mješavinu uzbuđenja, dezorijentiranosti i potrebe da se brinu o vlastitom umu, tijelu i duhu.

Sezona traje do dodjele Oskara 10. marta i uključuje nekoliko dodjela nagrada i bezbrojne intervjue.

- Projektu se pridaje puno pažnje, to je dobro, ali u isto vrijeme mogu razumjeti kako neko može malo i skrenuti s ovim odbjeglim cirkusom - rekao je Džefri Vrajt (Jeffrey Wright), nominiran za najboljeg glumca za "American Fiction", dodavši: "Želim da se naš film pogleda."

Uživati u momentu

Kolmen Domingo (Colman), koji se natječe za svoj prvi Zlatni globus za najboljeg glumca (Rustin), rekao je da glumci koji su prošli kroz sezonu dodjela nagrada savjetuju da se treba fokusirati na brigu o sebi.

- Dakle, nemojte razmišljati o tome ko pobjeđuje, nemojte razmišljati o tim stvarima - rekao je Domingo. "Razmišljajte o tome da budete prisutni i uživate u trenutku. I mislim da je to ono što radim", rekao je.

Irski glumac Kilian Marfi (Cillian Murphy), nominiran za najboljeg glumca za glavnu ulogu u drami "Oppenheimer", rekao je da uživa u susretu s glumcima i filmašima kojima se godinama divi. "Samo čavrljam s njima u društvu. To se ne radi tako često", rekao je Marfi.

Mark Rufalo (Ruffalo), nominiran za najbolju sporednu mušku ulogu (Poor Things), rekao je da sad kad je malo stariji gleda na sezonu dodjela nagrada na novi način. "Sada sam u toj dobi u kojoj ih možda neće biti puno više i mogu to cijeniti na drugačiji način nego što sam ikada prije", rekao je Rufalo, koji ima 56 godina, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.