FEDERALNA TV

Blagdanski program: Od dokumentaraca do koncerata

Bajramski intervju s muftijom Nedžadom ef. Grabusom na programu je u 17.40 sati

Sa snimanja bajramskog intervjua. Federalna TV

L. S. R.

10.4.2024

Federalna televizija posebnim programskim sadržajima obilježava Ramazanski bajram - specijalnim dokumentarnim emisijama, koncertima, te drugim prikladnim programskim sadržajima.

Brojni projekti

Program obilježavanja Bajrama počinje prvim dijelom snimka manifestacije „Moj Ummete“, a potom u srijedu i prijenosom bajram-namaza iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

U 17:40 sati na programu je bajramski intervju s muftijom Nedžadom ef. Grabusom s kojim je razgovarala Ehlimana Hodžić.

Grabus kao muftija ljubljanski dao je izuzetan doprinos u jačanju kapaciteta Islamske zajednice u Sloveniji. Pokrenuo je, vodio i realizirao veliki broj projekta koji su imali nemjerljiv značaj za muslimane Slovenije i Evrope uopće. Među velikim brojem projekta koji nose potpis muftije Grabusa posebno se ističe izgradnja Muslimanskog kulturnog centra u Ljubljani.

- U razgovoru s muftijom sarajevskim dr. Nedžadom Grabusom istražili smo teme poput evropskog identiteta bosanskohercegovačkih muslimana, diskriminacije s kojom se muslimani suočavaju, ali i njihove uloge u međureligijskom dijalogu, te izazovima rastuće islamofobije i antisemitizma – poručuju s Federalne TV.

Himzo Mihaljević je autor dokumentarnog filma „Derviši“ kojeg Federalna televizija emitira u 18.35 sati.

Hercegovačka ljepotica

U 14. 25 sati na programu je dokumentarac o najvećoj i jednoj od najljepših džamija u Hercegovini, Karađoz-begovoj džamiji. Izgrađena je od 1557.-1558, godine prema nacrtima poznatog osmanlijskog arhitekte Mimara Sinana. Nadzornik i glavni donator bio je mostarac Muhamed-beg Karađoz, brat osmanlijskog vezira Rustem-paše.

"Bosno moja poharana"

- Emitirat ćemo brojne koncerte, od kojih izdvajamo koncert Safeta Isovića „Bosno moja poharana“ i Hanke Paldum, ali i snimke manifestacija „Bajram dođe, mirišu avlije“ i „Moj Ummete“. I magazin „Svako dobro“ ima svoje specijalno praznično izdanje u 11.15 sati – poručuju s Federalne TV.

U 23.15 sati u programu je bh. film. „Kod amidže Idriza“, sniman prema scenariju Namika Kabila, a u režiji Pjera Žalice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.