JET SET

Uspješna dizajnerica Nataša Perković iz Japana za „Avaz": Saradnja industrije i dizajnera put je naprijed za našu zemlju

( Almin Zrno). Perković: Na samoj granici mogućeg

Mladen DAKIĆ

17.1.2018

Dizajnerica Nataša Perković iz Sarajeva za kolekciju „Elle" dobila je brojne vrijedne nagrade. I ove godine će njen novi proizvod za renomiranu bh. kompaniju „MS&Wood“ biti predstavljen u Klenu, na jednom od najznačajnijih sajmova namještaja u svijetu. Za „Dnevni avaz" otkrila je o čemu se radi.

Nove opcije

- Vrijeme od proteklog sajma IMM Cologne proveli smo u daljnjem razvoju kolekcije „Elle". Prošle godine pokazali smo trpezarijsku stolicu, sto, klupu i klub sto. Sada smo radili na opcijama stolice s tapaciranim sjedalom i s rukonaslonom. Bilo je zahtjevno pokušati postići estetske i tehničke kvalitete koje posjeduju prvobitni proizvodi u kolekciji - kaže Perković.

Navodi da stolice „Elle“, njihovi obli volumeni otkrivaju brojne detalje koji plijene pažnju, ali im je silueta jednostavna. Mogu plijeniti pažnju, ali i ostati neprimjetnima, prema želji korisnika. Ljudi ih mogu, kaže, koristili dugo i čak prenosili s koljena na koljeno. Ovi su proizvodi ekološki održivi na jedan neuobičajen način.  


Izrađene su isključivo od drveta ( Eldin Hasanagić)

- I nove su stolice na samoj granici onoga što je danas moguće u oblikovanju i preradi punog drveta. Stolice „Elle“ u različitim varijantama teže oko pet kilograma, što je izuzetno neobično za stolice od punog drveta. Proizvedene su kombinacijom filigranski precizne peto-osne CNC tehnologije, klasičnih stolarskih tehnika i manuelnih vještina završne obrade materijala. Izrađene su isključivo od drveta, a svi su im dijelovi spojeni klasičnim drvenim vezama. Dostupne su u jasenu, hrastu i orahu, s tapecirungom u prirodnoj koži ili vunenom štofu - objašnjava mlada dizajnerica.

Linija se širi

Linija će se širiti u narednom periodu i obuhvatit će barsku stolicu i komodu.

- Nisam u Kelnu da popratim sajam i prezentaciju novih proizvoda. Proteklih nekoliko mjeseci boravim u Japanu, gdje na poziv Tehnološkog instituta u Kjotu (Kyoto Institute of Technology) radim na praktičnom istraživačkom projektu. Neizostavan dio priče o prezentaciji našeg dizajna na ovogodišnjem sajmu u Kelnu je štand Odsjeka za produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na kojem su studenti s mentorima, profesorom Salihom Teskeredžićem, profesoricom Jasnom Mujkić i asistenticom Denisom Šečerbajtarević, prezentovali svoje najuspješnije projekte. Drvna industrija i proizvodnja kvalitetnog, dizajniranog namještaja te saradnja između industrije i dizajnera put su naprijed za našu zemlju.

Nagrade koje je osvojila kolekcija „Elle“

1. Zlatni ključ za najbolji proizvod, Sajam namještaja u Beogradu, 2016. godine

2. Iconic: Interior Innovation Award za stolicu „Elle“, IMM Cologne, 2017. godine

3. Iconic: Interior Innovation Award za sto „Elle“, IMM Cologne, 2017. godine

4. Grand Prix, Collegium Artisticum, ULUPUBiH, 2017. godine

5. Prva nagrada, Balkanski arhitektonski bijenale, 2017. godine

6. German Design Award - Special Mention, German Design Council, 2018. godine

Fascinirani i Japanci

Čak iz perspektive Japana iskorak koji su napravili bh. proizvođači dizajniranog namještaja kao što su „Artisan“, „Zanat“, „Gazzda“ i „MS&Wood“ je fascinantan. To je veoma značajno za daljnju proizvodnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.