RAZGOVOR

Nazif Gljiva: Zdraviji sam sad nego kad sam bio mlad

Gljiva: Napisao sam oko 500 pjesama, a objavljeno je 400

Piše: N. AJNADŽIĆ

15.3.2018

Bosanskohercegovački hitmejker Nazif Gljiva (69) obilježava 40 godina muzičke karijere. Povodom toga, u novembru planira organizirati svečanost, gdje će biti predstavljen i njegov CD, a pjesme je već počeo snimati. Na njemu će se naći hitovi koje je pisao za druge pjevače. 

CD će se zvati „Antologija bh. nove pjesme - Nazif Gljiva 40 godina s vama“. Otkrio nam je da je već snimio „Zlatne strune“, „Beograđanku“, “Put me zove“, pjesme koje je snimio Halid Bešlić.

Sve prođe

- Četrdeset godina je prošlo tako brzo, mladost svakako prođe, i život i sve. Nešto ipak ostane iza nas, pa makar neka ljubav, pjesma, knjiga... Sretan sam što mogu zaokružiti sve. Bilo je pjevača kao što su Kemal Monteno, Davorin Popović, koji su muzičke gromade, a nisu uspjeli zaokružiti svoju karijeru – govori nam Gljiva.

Dodao je da je imao mnogo dobrih saradnika kao što su Dragan Stojković Bosanac, Halid Bešlić, Šerif Konjević, Toma Zdravković...

- Sve te pjesme leže u meni i u pola noći kada me probudite, znam ih. Napisao sam oko 500 pjesama, a objavljeno je 400. Ponosan sam na više od 300 svojih humanitarnih koncerata koje sam odradio za ugrožene kategorije stanovništva – kazao je Gljiva.

Prošle godine objavio je knjigu „Tuga i sreća zlatnih kočija“, a kako nam je rekao, kada neko svoj život stavi na papir, to u neku ruku znači i da mu je karijera pri kraju.

- Prava karijera traje desetak godina, a onda je u pitanju opstanak. Lako je, kažu, postati neko, ali teško je opstati. Na prvo mjesto ponekad nije teško doći, ali ga je teško zadržati. Ponosan sam na knjigu koja govori o meni, mojoj porodici i porijeklu... - rekao je Gljiva, dodavši da planira objaviti i svoju monografiju.

Tri stenta

Nakon srčanog udara koji je pretrpio prije nešto manje od tri godine, Gljivi su ugrađena tri stenta, te je morao promijeniti način života. Ipak, nada se da je taj period iza njega.

- Na promjene vremena loše mi je. Inače, zdraviji sam nego ikad, čak više i nego kad sam bio mlad. Ali se i pazim. Ne idem u zadimljene prostorije, ne pušim, ne pijem, ne sekiram se previše. Jedino me ponekad nasekiraju oni koje najviše volim, ali tad popijem leksilijum i smirim se. Danas su za sve lijekovi izmišljeni – našalio se čuveni kantautor.

 

Bolje pare nego banane

- Minute su bile u pitanju kad sam doživio srčani udar. Ali, imao sam sreću da sam naletio na dobre doktore. Sjećam se i da su mi svi dolazili u posjetu i donosili isto. Banane. Našalio sam se da nisam majmun, te da je bolje da su pare donijeli. To mi je neko sjećanje na bolničke dane – govori nam Gljiva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.