ŽIVOT

Dnevnici otkrili mračnu stranu slavnog Ajnštajna: "To su tupi i prljavi ljudi"

Avaz.ba

14.6.2018

Privatni dnevnici Alberta Ajnštajna s njegove turneje po Aziji 20-ih godina prošlog stoljeća izazvali su veliku pažnju jer otkrivaju mračnu stranu slavnog naučnika i humanitarne ikone.

Naime, dnevnici otkrivaju da je Ajnštajn imao rasističke predrasude prema ljudima koje je susretao na svojim putovanjima, posebno Kinezima, piše “Gardijan”.

Napisani između oktobra 1922. i marta 1923. godine, Ajnštajnovi dnevnici otkrivaju nimalo laskavo mišljenje o pripadnicima kineskog naroda.

- To su tupi i prljavi ljudi. Oni čak ni ne sjede dok jedu, već čuče, kao da vrše nuždu. Čak im i djeca djeluju tupavo - napisao je Ajnštajn, koji je jednom prilikom izjavio kako je “rasizam bolest bijelih ljudi.”

- Bila bi šteta da ovi Kinezi zamijene ostale rase, za nas ostale to je turobna misao - napisao je, između ostalog, slavni fizičar, prenosi “Jutarnji list”.

Ze’ev Rozenkranc, asistent direktora na kalifornijskom Institutu za tehnologiju kazao je kako je ostao neugodno iznenađen.

- Ova posljednja otkrića bacaju potpuno novo svjetlo na njegov imidž velikog humanitarca. U javnosti nikad ne bi nešto ovako izjavio - smatra on.

Rosenkranc je preveo i odradio urednički posao na “Putničkim dnevnicima Alberta Ajnštajn - koji su upravo objavljeni u izdanju Univerziteta Prinston.

Osim rasističkih ispada, Ajnštajn u njima pokazuje, prema Rosenkrancovom mišljenju, i nemalu dozu ekstremne mržnje prema ženama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.