MUZIČKE PRIČE

„Izgubljeno dugme“ kao dvostruki DVD

Film je linearne radnje, hronološki priča o nastanku i razvoju fenomena „Bijelog dugmeta“ kroz ispovijesti Ipinih najbližih saradnika, prijatelja, bivših ljubavi i sestre

Uzbudljiva rok avantura trajala je pet godina

E. S.

15.9.2018

Dokumentarni film "Izgubljeno dugme", rediteljskog trojca Roberta Bubala, Maria Vukadina i Renata Tonkovića, biografska je rok priča o Goranu Ipi Ivandiću, bubnjaru najvećeg rok benda bivše Jugoslavije, „Bijelog dugmeta“.  

Film je predstavljen 2015. godine na Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu i ZagrebDox festivalu u Zagrebu, a od sada je u prodaji i kao dvostruki DVD u izdanju „Croatia Recordsa“.

Film je linearne radnje, hronološki priča o nastanku i razvoju fenomena „Bijelog dugmeta“ kroz ispovijesti Ipinih najbližih saradnika, prijatelja, bivših ljubavi i sestre. “Bijelo dugme“ se predstavilo kroz prizmu Ipe, nesvakidašnjeg talenta koji preko noći sedamdesetih postaje jedna od najvećih zvijezda ovih prostora. Njegova slava i uspjeh prekinuti su na vrhuncu karijere, kada je zbog posjedovanja hašiša osuđen na dvije i pol godine zatvora. Nakon toga njegov život kreće nizbrdo, a tragično završava u Beogradu smrću koja nikada nije do kraja razjašnjena.

Za Bubala, Vukadina i Tonkovića snimanje filma bila je jedna uzbudljiva rok avantura koja je potrajala pet godina i u kojoj su obišli čak sedam gradova, Sarajevo, Vareš, Beograd, Zagreb, Budimpeštu, Beč i London. Bilo je to pet godina potrage za pričom o najvećem bubnjaru ikad s ovih prostora, dječaku koji je prebrzo odrastao, i čovjeku koji je prebrzo napustio ovaj svijet.

Ovaj sjajan dokumentarac dobio je nagrade za najbolji film na Festivalu dokumentarnog rok filma DORF 2015. i na Festivalu Novih 2015. i naišao je na sjajne reakcije filmskih kritičara.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.