DAN POSLIJE

Kupit ćemo Denisu stan, da ima nešto kad nas ne bude

Denis je operirao srce, slijep je, ima epilepsiju i dijagnosticiran autizam

Barta: Cijeli život vodi tešku borbu. Arhiv

E. BAKIĆ

18.12.2018

- On je autističan, slijep, ima epilepsiju, ne koristi ruke, skoro pa i ne govori... Sve se za njega svezalo, ali, eto, gleda, i ide naprijed – riječi su Nebojše Barte, oca Denisa Barte, pobjednika hrvatskog „Supertalenta“ koji je završen preksinoć.

Ovom Sarajliji koji se cijeli život bori s različitim bolestima pobjedu i nagradu u iznosu od 50.000 KM donijela je emotivna izvedba pjesme "Vratio sam se, živote" Kemala Montena.

Svira klavijature 

Denis je rođen 1998. godine, a sa samo osam dana morao je operirati srce. Kada je imao 40 dana, bio je potpuno slijep. Od druge godine bori se s epilepsijom, a u četvrtoj mu je dijagnosticiran autizam. Iako se ne može služiti rukama u svakodnevnim aktivnostima, svira klavijature. Često svira u sarajevskoj ulici Ferhadija i na taj način prikuplja novac za liječenje. O učešću u muzičkom takmičenju, reakcijama, planovima, teškim danima za „Dnevni avaz“ govorio je njegov otac Nebojša.

- Baš zato želim da ga pokažem cijelom svijetu. Važno je pokazati koliko je dječak, kojeg su svi htjeli otpisati, napredovao. I onda kada su ga svi otpisali, mi smo vjerovali – govori nam Barta jučer uplakanim glasom.

Dodaje da njegov sin još nije svjestan svoje pobjede.

- Za njega je to bilo druženje, veoma prijatno, jer ovom prilikom je upoznao dosta ljudi. Naravno, trudio se kroz sve emisije da da sve od sebe. Veoma sam ponosan, ne samo zbog pobjede nego na sve što je do sada uradio. On nam je najbolji poklon za sve ono što smo radili godinama i trudili se da Denisu olakšamo životni put. Ovo je veliki napredak – kaže Nebojša.

Roditeljska kuća 

Na takmičenje se Denis, kako kaže, prijavio kako bi skrenuo pažnju na osobe s invaliditetom.

- On je dokaz da je sve moguće i da se čuda dešavaju, bez obzira o kojoj vrsti invalidnosti se radi. Eto, nakon toliko truda moj sin je postao radno sposoban. Mislim da pobjeda nije slučajno došla u njegove ruke, nego vjerovatno je zaslužio. Publika u BiH nije mogla glasati, tako da je Denis dobio sve glasove iz Hrvatske, i to mnogo govori – pojašnjava otac pobjednika „Supertalenta“.

Osim toga što će dio novca od nagrade uložiti u svoje liječenje, i pokušati riješiti stambeno pitanje, Denis će dio novca donirati u dobrotvorne svrhe.

- Odlučili smo da dio novca damo bolesnoj djeci i djeci s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, te određeni iznos Roditeljskoj kući u Sarajevu. A potreban nam je i novac za stan, jer smo već 15 godina podstanari u Sarajevu. Važno je da mu riješimo stambeno pitanje i zbog toga da, kada nas ne bude, ima bar nešto što će biti samo njegovo – govori Nebojša.

Prvi ulični registrirani svirač 

- Denis je registrirao svoju privatnu firmu u Sarajevu i tako postao prvi ulični registrirani svirač u našoj zemlji. Plaća sve doprinose kako bi mogao raditi na ulici, a dobio je i lokaciju u Ferhadiji, gdje skuplja novac za liječenje. Hvala Bogu, s osvojenom nagradom on je skoro skupio taj iznos – kaže Barta.

Negativan komentar psihijatra

Psihijatar iz Splita Tomislav Franić izjavio je nedavno da Denis nije talent i da se nije trebao pojaviti u ovom takmičenju.

- Nakon što je Franić to izjavio, moj sin je dobio na publicitetu, jer su ga ljudi uglavnom podržali, a psihijatra napali. Iako je autizam neizlječiv, moguće ga je ublažiti i ja to uspijevam sa svojim Denisom. Kada vidim sreću na njegovom licu, ništa mi nije teško – iskren je Nebojša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.